mr nuff

Saturday, 7 October 2017

Skincare Routine

Assalamualaikum...


Lamanya tak update blog. berhabuk habis! nasib baik password autosave dalam laptop kalau tak dah takleh buka dah ni. hahaha. Ok lah since ramai jugak la email aku pasal entry kat SINI, dan cara aku atasi jerawat teruk tu.

Untuk pengetahuan korang, aku takde la peloles mana. semua benda try and error. kalau error nasib la labu. terpaksa redhooo pergi klinik kulit labur duit. By the way, ada la dalam 3 ke 4 bulan lepas jewarat aku mcm dah kebal dengan supplement dan skin care yg aku pakai selama ni.

Bila pergi klinik kulit cek condition kulit, Doctor hanya bagi aku benzoly peroxide, cetrimate lotion dan doxycyline. Cukup sebulan recover balik kulit then katanya dah tak boleh makan doxycyline dah sebab selama ni aku selalu consume ubat antibiotik which is tak bagus guna untuk jangka masa yang lama. Dan doctor pun ada pesan jgn ambik supplement sebarangan takut rosak buah pinggan dan hati. Ciss aku pantang kena tegur camtu, terus takut nak ambik supplement. hahaha. So solution yang aku ambik is stop semua supplement dan ambik je vitamin dari buah-buahan dan sayuran. lebih selamat dan menjimatkan duit dan kenyang. hahahah

Sebenarnya bukan tu yg aku nk cerita, tp entah la sebab dah lama tak menulis kot otak mcm takleh nak karang ayat. kikiki. Ok back to the topic, before keluar dari klinik kulit tu, doctor ada ajar aku cara nak jaga kulit muka dengan betul. meh aku share dengan korang. tapi ni berdasarkan produk aku guna jela ye. kalau produk yg korang pakai tu dah sesuai takyah tukar just follow step skincare ni je.

Pagi

1) Water based cleanser ( Himalaya neem foam cleanser)
2) Toner alcohol free (Himalaya toner)
3) serum (Garden of Eden/ Bio essence snail serum)
4) Moisturizer (Himalaya Nourish skin)
5) Eyes cream (Himalaya under eyes cream)
6) Sunblock ( Light weight minimum spf 30+ )
7) Foundation/ CC cream water based (Eliantion DD cream)
8) Make up like usual


Malam
1) Micellar Water (Garnier micellar water)
2) Oil Based Cleanser (Simple oil base cleanser)
3) Water Based Cleanser ( Himalaya neem foam cleanser)
4) serum (Garden of Eden/ Bio essence snail serum)
5) Moisturizer (Himalaya Nourish skin)
6) Eyes cream (Himalaya under eyes cream)
7) Acne cream ( benzoyl peroxide / Himalaya acne cream)
8) Lip balm ( Himalaya lip balm )


Sampingan
-Aloe Vera ( Waktu selingan bila free)
-Exfoliate 3 kali seminggu ( tea tree/ AHA+BHA )
( elakkan exfoliate sewaktu acne membiak)

ok atas tu aku dah share step-step dia. korang try buat dan dalam masa seminggu dah boleh nampak perbezaan dia. Paling aku recommended korang cuci double cleanser. memang terbaik. lepas je korang clearkan muka guna micellar water, terus cuci guna double cleanser. dari situ korang dah boleh rasa perbezaan kulit rasa bersih sangat.

Double cleanser ni bagus tau untuk korang cuci minyak di muka dan kotoran. sebab selalunya kita guna water based cleanser je which is cuci kotoran kt muka tp minyak kat muka tu still ada sebab water based cleanser takkan cuci minyak tu. haaa lagi satu, walaupun korang tak pakai make up, make sure lepas segala hal tetap jugak korang kena cuci dengan micellar water. tu kira untuk pastikan kulit korang betul-betul bersih tau.

ok lagi satu paling penting, Make sure sebelum korang keluar rumah tak kira sekejab or lama mesti pakai sunscreen/sunblock. pentinggg!!! aku dah praktikkan pakai sunscreen ni dlm 3-4 bulan. perbezaan sangat ketara kat wajah. dan perlu topup 3-4 jam lepas korang main panas tu. btw aku kalau dah satu hari suntuk main panas gila-gila, aku balik tu cepat2 cuci guna micellar water, double cleanser then aku pakai aloe vera. alah beli kat guardian rm6 sebotol tu je. tapi kalau korang ada pokok yg ori lagi baik. basuh betul-betul before pakai ok.


Rasanya tu je kot aku nak share. ape-ape hal korang boleh email aku klau nk info lanjut. tak pun korang boleh follow Dr Aris Fadzillah di twitter or #MTMTipsChantique . Memang banyak tips dr doctor-doctor kt situ.

ok lah bye. xoxo

Saturday, 23 April 2016

Travel to Medan

Assalamualaikum :)


my first entry for 2016. hahaha dah bulan april baru rasa nak update. by the way, kali ni nak stories sikit pasal trip aku ke medan sumatera utara. bajet yang aku guna rasanya dalam 400-500 ringgit malaysia rasanya. booking tiket flight paling murah. hahaha.  sebenarnya tak plan pun nak ke medan ni sebab aku plan nak ke boracay tapi flight tiket ya rabbi mahal nau nau. so atas bajet masing-masing tukar la destinasi kita. kikiki


for me lah, medan ni tak banyak sangat tempat yang kita boleh pergi dalam masa terhad. semua tempat yang aku pergi jarak perjalanan dia makan masa berejam. macam aku, aku stay di bandar medan. so jarak aku nak pergi ke danau toba tu makan masa 5-6 jam lah. 



my travel buddies


aku naik flight malam pukul 7pm  dan sampai kualanamu pkul 6.30pm waktu tempatan. ohyaaa medan lambat satu jam dari waktu malaysia.


benda first bila sampai medan indonesia. perghhhhhh tengah taip ni pun aku dah terliur. hahahah. serius aku memang penggemar ayam penyet. kalau duduk shah alam dulu ayam penyet AP kt sek 18 aku selalu makan. sedap gilaaaa.... tapi di medan ni lagi urmppp orang cakap. tak dapat lawan lah. hahaha. 

disebabkan kiteorang sampai malam dah, aktiviti malam tu hanyalah makan...makan... dan makannnn... hahaha

next day, kteorang gerak ke parapat. danau toba lake. makan masa jugak la dalam kereta. sempat aku tido bangun pastu tido balik pastu bangun baru la sampai. haha


untuk ke tempat orang batak ni kita kena naik bot. tak silap aku rp50,000 untuk 3 orang. danau toba memang tempat wajib korang pergi bila dah sampai ke medan ni. kalau tak silap aku, danau toba lake ni adalah tasik semulajadi yang ke 3 terbesar di dunia dan terbesar di asia tenggara. sejarah tasik ni dikatakan akibat letusan gunung berapi 400 tahun yang lalu yang mengakibatkan kemusnahan dinasor. tu jela yang aku tau. ohh lupa pak supir kiteorang ada cakap yang tasik danau toba ni sangat dalam, pernah kapal terbang terhempas dalam tasik ni tapi semua mati sebab tak dapat diselamatkan disebabkan kedalaman tasik ni.

katanya siapa yang jatuh ke dalam tasik ni sure mati walaupun teror berenang. sejauh mana betulnya tu aku tak pasti. tempat orang kan. orang cerita kita dengar jela. tapi view kat tasik ni memang lawa. tak tipu.



 orang cakap bila datang sini sebut horas diaorang akan bagi diskaun. tapiiiii aku tak beli pape pun kat sini. hahaha. di sini semua suku batak. katanya batak ni umpama cicak, di mana pun di dunia ni ada cicak. macam tu juga suku batak ni, berada di serata dunia.








oh yaaa orang batak ni dikatakan suka kahwin dengan perempuan buah dada dia besar. katanya subur dan boleh dapat anak ramai. sbb tu batak boleh ada di mana mana.



cicak dan buah dada ni simbolik orang batak. malu eden mula-mula sampai. merata tetek diaorg letak. hahahaha.

dah puas jalan haruslah makannnn... ni makan berhidang katanya. lauk hanya dikira jika kau sentuh lauk tu. tapi serius lah aku suka masakan medan ni. kena dengan tekak aku. dan paling aku suka samba belacan dia. memang the best. orang sana cakap sambal ijo. kikiki

hari ke tiga kat medan kita ke brastagi. brastagi ni sejuk sikit berbanding tempat lain. boleh cakap macam cameron highland lah. tapi sejuk dia lebih sikit dari cameron. 

ni aku berada di tokong terbesar asia tenggara katanya. hurmmm not so excited sangat. tapi boleh la tengok dari takde. masuk ke tempat ni free of charge. hanya perlu tulis nama je kat guard depan tu.





ok next ke air terjun sipiso piso. memang tinggi tak tipu. korang kena turun tangga sampai ke bawah. kteorg tak turun nak hiking gunung sibayak lepas ni. kira tak cukup masa lah. tinggi air terjun ni 150 meter. orang panggil sipiso piso sebab kat air terjun ni takleh mandi sbb katanya tajam umpama pisau. maybe sbb dia tinggi kot. bahaya doe.











ok sekarang kita berada di paras atas gunung sibayak. kononnya antara tempat ke empat bahaya lah sbb gunung berapi ni sering meletus. tapi nama je duduk kat gunung berapi tapi sejuk noks. serius sejuk gila. tapi takde la sampai keluar salji. jgn berangan sangat. hahahaha. 







lepas dah penat semua boleh la mandi kat kaki gunung sibayak ni. air panas semulajadi. selalu aku mandi air panas waktu tengah malam 2-3 pagi tapi kali ni aku mandi tengah hari derrrr. gila kau. seronok dia lain macam. ni paling best la aku rasa. macam mandi kat private pool. bila korang datang medan ni tempat paling wajib korang kena datang selain danau toba.








view sini memang superb.!




kat medan ni korang boleh nampak yang kaya, kaya gila dan yang susah, ya rabbi susah gila. kesian aku tengok. ok pas habis activiti haruslah santap. kebulur doe. macam biasa aku ayam penyet dan member aku bakso. katanya bakso malaysia takleh lawan aa. sini mmg the best. tapi nasib baik aku bukan penggemar bakso. so setakat rasa tu boleh laa.. hahaha. anddd yang paling penting korang kena minum teh botol sosro. memang wangi dan sedap. ni kira minuman yang aku tak miss sepangjang aku ke indonesia.




last day kteorg ke bandar medan shopping cenderahati sikit dan terus ke pantai cermin. kalau tanya aku perlu ke pergi? aku akan jawab tak perlu sbb pantai dia tak cantik. hahahaahahah. kteorg ni bajet pantai macam kat bali ghupenyeeeeee.....kah3. PD lawa lagi kot. 







so sayonara kualanamu. kalau ada duit lebih aku datang lagi makan ayam penyet. kah kah kah.



ohh sebelum balik haruslah melantak ayam penyet buat kali terakhir. hahahaha. tapi ayam penyet kat airport tak sedap aa. kena kedai-kedai biasa jugak yang urmppp. hahahah




flight dia sampai 30 minit lebih awal dari waktu. gila bapak pilot tu bawa, speed lebih kot. hahah. pusing-pusing banyak kali untuk kurangkan minyak sebelum landing. 

ok dah siap entry berzaman aku nak update ni.

bye. :)