mr nuff

Sunday, 18 December 2011

new experience...!

akhirnya dah masuk semester baru. esok aku start latihan industri. hari tu pening-pening lalat cari rumah sewa akhirnya jumpa juga.

actually sewa bilik je sebab klu sewa rumah mmg mahal. seribu lebih. mmg makan pasir la klu student mcm aku nie nk menyewa sini. tp dsebabkan tuan rumah nie jarang duduk rumah so rasa macam sewa rumah je. bebas.



semua nya boleh tahan la fully furnished. cuma kiteorg terpaksa jalan jauh sikit naik bas rapid sementara moto nak sampai. pengalaman baru. sepanjang hidup aku, aku tak pernah naik bas pergi beli barang dapur. angkat barang berat and jalan jauh. fuhh memang mencabar. tapi bas senang dapat area nie. tambang pun murah je :)












Tuesday, 13 December 2011

short update!

Aku da tataw macam mana nak mula intro.
Intro…!!!!!
intrrroooooo……!!!!!
intrrrrooooooooo……!!!!!
Haha boleh kot macam tu. Actually hati aku tak tenteram. Ada je perkara yang berlaku. Susah nak cakap tapi perkara tu memang merunsingkan aku.

Ayah sedara aku sekarang masih koma di hospital. Dah 2 minggu. Keadaan nazak sangat. Ayah aku lak boleh kata hospital tu dah macam rumah kedua dia. Aku baru dua kali masuk tengok. Seram tengok. Asal aku pergi tengok je mesti ada je yang tinggal sebilik dengan sedara aku tu meninggal dunia. Tapi bak kata ayah aku kita kena redha je apa yang jadi. Setiap yang hidup pasti akan mati.

Sebenarnya aku nak minta semua pembaca tolong doakan kesihatan sedara aku.  Nenek aku cakap andai ajal dia dah hampir sampai biarkan dia pergi dengan tenang. Kita yang hidup perlu redha dan teruskan hidup macam biasa. Well kadang-kadang benda nie menginsafkan aku buat seketika.

Sunday, 11 December 2011

kembali ke sekolah

Dah masuk bulan disember  maksudnya tinggal beberapa hari lagi nak ke tahun baru.  Sepanjang cuti nie macam-macam benda aku nak kena fikir. Dari hal LI sampai lah ke rumah sewa. Alhamdullilah semua benda tu da setel tinggal nak masuk ke tempat tu. Tapi bagi aku bulan disember tahun nie banyak bagi tekanan. Benda pertama mesti la duit. Macam-macam nak kena bayar. Deposit rumah la yang paling kena keluar duit banyak.hurmm sabo jelah.  Tak cukup dengan tu laptop aku lak buat hal. Duit gak tu.huh!



Benda-benda semua tu tak de la masalah sangat. Tapi biasa lah otak aku nie nak je fikir juga. Nak cuti pun tak senang. Jadi budak-budak sekolah balik kan best. Bulan disember nie mesti tak sabar masuk sekolah. Tayang baju baru beg baru..kahkahkah.. teringat zaman sekolah dulu. Benda yang wajib beli baru tiap- tiap tahun mesti kasut sekolah.tak dapat baju or beg baru takpe janji kasut mesti baru. Disebabkan aku pengawas zaman sekolah dulu. Aku pakai kasut hitam je. Setahun tak berbasuh. Asyik sembur perfume je. Cukup setahun tukar lain.



Mula je first day sekolah niat nak study rajin-rajin bagai. Takmo tengok tv le amenda le. Macam-macam azam tapi semua tu tak lama. Sebulan je cukup la lepas tu mula la tabiat lama balik. Pergi sekolah pantang cikgu takde dalam kelas mula la nak bersembang panjang. Best je rasa. Rindu zaman sekolah. Tak banyak benda nak kena fikir. Dulu time kat sekolah  tak sabar nak keluar sekolah. Bosan asyik tengok benda yang sama.  Tapi bila dah keluar sekolah hampir tiga tahun baru terasa zaman sekolah nie best rupanya.



## ape pun ketar lutut tunggu result! huhuhu

Thursday, 24 November 2011

I study I pass it and I forget what i learnt

hilang semua lelah bila da tengok jam depan dewan 10.30 am. lega!!! rasa macam nak menjerit sepuas hati je. mana tak nya, bila masuk musim exam je mula la hidup tak menentu, tak terurus dan segalanya lah. makan tak ikut waktu, tidur pun dua tiga jam jer. memang seksa.  nie la nasib bila time study week nak baca semua. macam tak cukup tangan rasanya.


masa lak alahai cepat je jarum jam tu berjalan. rasa macam nak cabut je semua beteri jam kasi dia tak jalan. Jadi macam nie sebab time study dulu main-main. badan dalam kelas tapi fikiran jauh merantau. bila dah dekat exam sibuk la cari buku study sampai tiga empat pagi. tidur tak cukup. memang tak boleh jadi contoh. tapi kalau nak try silakan jelah. susah tanggung sendiri.


muka lak da bertempek jerawat. suka beno dia bila aku sibuk tak sempat cuci muka. haiyoo rasa nak hentak-hentak je muka dekat meja study nuh. Cermin pun takut nak tengok muka aku nie ha sana sini jerawat. lepas nie sibuk la muka aku nie bertempek dekat klinik kulit tu cari ubat. nie la orang cakap dah jadi baru nak mencegah. teruk3!!!


point kat sini aku just nak bagitau yang sapa-sapa yang dekat-dekat nak exam or baru je masuk semester baru tu fokus dari awal. takut bila da nak exam serabut macam aku nie ha. boleh set azam tahun baru siap-siap nie. tapi azam tahun nie banyak lagi tak tercapai.haha..


ahakss...! aku jadi macam nie lah bila dah study last minutes.  Tapi kartun nie oke lagi lah dari aku. aku nie habis je exam lupa dah apa yang aku study belum sempat taw result. keluar je dari dewan besar terus tak ingat dah. 


## horeyyy MALAYSIA vs INDONESIA...MENANG!! hari yang sangat bersejarah sebab aku tengok bola malam tu dan esoknya ada killer paper.wakaka..I'M PROUD TO BE MALAYSIAN.!!  

Tuesday, 8 November 2011

BBQ night

seperti biasa malam raya haji sememangnya meriah lah u olls...ape pun SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA buat semua umat islam. tapi pagi raya tahun nie tak terasa sangat sebab aku bangun lewat. kehkehkeh. melepas sembahyang raya. bukan ayah aku tak kejut tapi aku yang tanak bangun sebab tido lewat. lepas subuh baru tido memang tak bangun la kan.


dalam pukul 10 baru bangun..opss kantai bangun lewat.kehkehkeh. tu pun ayah n family aku dah balik dari masjid. kejut aku macam gempa bumi. memang terpaksa bangun la kan. seperti biasa tiap-tiap tahun ayah aku mesti buat korban. tahun nie pun sama. yang bezanya niat korban tiap tahun. tahun nie ayah aku niatkan korban untuk si kecik DAMIA UMAIRAH
muka tak puas hati tabole  makan sate.

what ever lah pasal benda nie. janji aku makan dagingggg...hehe..tapi yang tak best nye aku jadi orang suruhan. seperti biasa kena potong daging. lenguh tangan cek oii. nasib baik tinggal sikit je bila ayah aku sedekahkan kat orang lain.


bila dah malam tu ape lagi kerja kalau tak BBQ. kena habiskan daging tu dengan segera. kalau semua dah balik tempat masing2 memang tade sape la nak makan kat rumah nie. dah jadi membazir. so malam tu dengan semua tenaga yang ada kiteorang paksa suruh memasak. semua ambil bahagian. takde terkecuali kecuali aku. sebab aku malas and keja aku jadi photographer.(bajettt). lagipun bukan slalu bole guna kamre baling ayam tu(DSLR).


tenaga mereka dikerah sebaik mungkin..hehe



bajet menolong. padahal nk ambik gmbr je.


koleksi anak-anak buah aku. 4 orang. dah naik pangkat rupanya aku nie.huhuhu
DAMIA UMAIRAH....
muka panas kena asap sate.hehe

ALYA NUR IZZATI.
budak kecik yang susah nak senyum.

AQILAH NUR BALQIS
hantu game

MUHAMMAD IZZ AQIL
satu2 nya cucu lelaki tokwan. org panggil abg muhammad.
baru lepas demam campak.


oke dah.back to the story...(tapi aku malas nak cerita tngok gambar jelah)
 watak utama dalam cerita nie. sateeee......



acara pangang memanggang dijalankan

ikan nie hanya mangsa keaadaan..!!
.




DAN AKHIRNYAAA...
tadaaaa.............
jum makan!!!!
penuh satu meja makan. kenyangggg......slurpppp...hehe

Friday, 14 October 2011

akhirnyaa dah dapat tempat..

akhirnya...dah hilang semua beban yang aku rasa. mana tak nya dah dapat tempat LI. lega selega leganyaaa.....

tapi lepas satu hal satu hal pula timbul. rumah sewa pulak.. adoi.. tapi tak pe lah semua benda bole setel kan...

Sunday, 2 October 2011

bulan baru

hyeppp da masuk bulan baru. bermaksud lagi sebulan je lagi dah nak exam. ready ke aku nie?? hurmmm rasanya belum sepenuhnya lagi. baru tergali-gali nota semua. tambah pula bila tengok jadual exam sem nie yang memang memeningkan kepala. rasa macam tak berdaya je otak nie memikul beban. pulak tu tarikh exam betul-betul lepas raya aidiladha. kalau dah raya tu faham2 ler. takda makna nak buka buku kalau duk rumah.



16hb/11/2011
11.15am-1.15pm
engineering mathematic 3

22hb/11/2011
8.30am-10.30am
computer architecture and organization

23hb/11/2011 
 8.30am-10.30am
computer networking
2.30pm-4.30 pm
microprocessor

24hb/11/2011
8.30am-10.30am
electronic circuit


huhu pening kepala tengok jadual kan. pack!! dan yang paling best 23hb. 2 paper sekali gus. dah la dua-dua paper tu agak serabut kepala otak eden nih. memang tak tido la aku malam tu. dekat2 nak exam nie lupa banyak lak test dengan kuiz yang lecture nak buat. lagi la bertambah busy aku nie. 


oke tu hal exam. nie hal mencari tempat practical la pula. entah bila la nak comfirm dapat tempat nie. dah la tarikh tutup LI 18hb nie. adoii pening kepala. bila dah dapat  kena mencari rumah lak. bila aku google rumah-rumah area sungai ara penang nie tngok semua tak mesra student macam aku nie. mahal siot. kalau ade pun around 800. alahai dwit ptptn aku tu untuk bayar rumah je lah. nasib baik la 3 orang.kalau aku sorang parah weh.


oke lah aku malas nak update panjang-panjang. banyak lagi kerja tak setel. doa-doa kan lah pointer aku tak jatuh bawah 3.0... 
  

Friday, 23 September 2011

entry khas untuk member baik sye(-_-)

intro..intro..intro...oke hari nie aku takda idea nak buat intro panjang berjela-jela. tapi hari nie aku ada benda tak puas hati...weh3 wifi kat sini dah block facebook. kalau dulu kitaorg enable secure dah boleh online tapi pihak poli semakin bijak nampak. terus tak boleh loading page tu. bengong!!. dah la berukband nie kalau time malam-malam macam duk dalam hutan. xde line. wawawa..jgn tnya kenapa time malam2 aku dah tak online sekarang nie. sadis kan hidup aku...kehkehkeh..


dah la facebook tu penting taw untuk hidup aku. bebudak kelas aku semua post benda penting2 dlm facebook. senang kan tak de la manual kena photostat nota bagai. post je lam fb then download file sendiri. fb nie berguna gak time takde klas. post je dlam group klas benda tu akan tersebar dgn sendiri nya tanpa dipaksa (*kerek punya ayat).. satu lagi fb nie penting time kelas architecture yang bosan nak mampus lecture cakap 2 jam tanpa henti. menanah cek oiit nak dengar. so inisiatif disediakan adalah komputer sorng sebijik xkan x reti guna lgi kan.
haa lgi satu (*berapa bnyak lagi daa) time buat kuiz ke test ke bole la tnya2 jawapan lam fb tu. ape guna komputer kan kalau utk jawab kuiz n test je.kehkehkeh.


oke dah aku merapu meraban. entry aku nie aku buat khas untuk member baik merangkap BFF aku. tapi TERmerapu lak kan. entry pendek pun jadi panjang. to  WAN NUR AZUA happy birthday. i love u so much..muah3..(agak les di situ). esok birthday kau kan. aku tak lupa la. aku buat entry nie awal sikit sebab aku tau esok maybe aku malas nak menaip...



nak bagi hadiah mahal2 aku tak mampu weh. nak buat majlis grand2 ala siti nurhaliza alahaiii sempooootttt makk!! tapi aku bole doakan  kau semoga bahagia n success la dalam apa yg kau buat. lagipun kau da duk jauh sekarang. terpisah lah kita di negeri yang berlainan.(poyoss).. tapi aku tetap ingt kau smpai bila2. walaupun dulu kau kuat merajuk tp aku slalu bt tataw je. pastu muka masam 2 3 bulan. sabo je lah.hehe


ape lgi ha aku nak tulis ayat jiwang karat kat kau?? tah la aku tak reti nak pikir dah nie..ape pun happy birthday to you...happy birthday to you...happy birthday to you...sambung la sendri lagu tu. nak hadiah mai kiss pipi aku dulu..kehkehkeh...24 september 2011- 19tahun..last zaman muda mudi.

Saturday, 17 September 2011

serabut dengan LI

salam n hii semua...(^_^)..selamat hari raya buat semua pembaca blog. agak lambat nak ucapkan selamat hari raya kan. but who caresss!! dalam bulan syawal lagi nie kan...makin lama blog nie dah makin suram. tuan punya blog nie malas gila nak update..heeee...*dushhh3 tumbuk laju2*


sekarang nie pula lepas raya macam2 assgnmnt n lab report nk kena hantar. tak cukup dengan tu presentation yg memeningkan kepala aku nie bercambah la banyak. aku update blog nie pun kat rumah..kalau dekat hostel harammm!!! line macam siput sedut. jangankan nak update nak connect internet pun tak bole kadang2 tu. korang paham kan macam mana punya lajuu line kat hostel aku tuh.


oke back to the point. sebenarnya aku nie tengah serabut gila mencari tempat latihan industri(LI). balik rumah je ayah aku berleter xdpt2 lagi tempat LI. bukan apa dia takut jadi macam kakak aku result jatuh sebab tempat LI yg tah ape2. xda fungsi pergi LI. aku pula dengan memember relex jer.


bila dah tengok tarikh makin hampir baru la kelam kabut mencari. macam2 tempat da aku call. tapi maklum balas xda terima pun. kalau ada yg terima tu pun aku apply melalui job street!  apa yg aku terima " your application is currently in process".

hari tu ada sedara aku rekomen tempat dia keja aku tolak sebab tanak sorng2. last melepas! rugi2 dah la dapat gaji sehari RM 18.  sekarang nie aku da tak kesah kat mana pun janji dapat tempat LI.!! sorang ke bnyak orang ke tu belakang kira!. bak kata ayah aku masa berjalan! lagi berlengah2 lagi lambat dapat tempat.


ada sape2 yang bole tolong aku weh?? ..aku course dip in computer electronic engineering..ada tak sape2 bole bagitaw tempat utk LI..plez inform aku at shiro.a2z7@gmail.com...aku mohon sangat2 pertolongan korang.

Wednesday, 24 August 2011

overnight with the best crew (DTK)

bulan puasa nie memang banyak gile aktiviti aku. macam-macam kiteorang plan. memang terbaik lah. bukan ape aku tak pernah keluar ronda-ronda sampai tak tidur malam. aku baru tau macam tu rupanya overnight. haha. teruk kan!! kalau keluar dengan family memang tak dapat aah nak buat macam tu punya happening. bercuti dengan kawan-kawan dan family berbeza gila. kalau couple day out pun lain jugak. macam aku kalau bajet bercuti tu cukup-cukup aje encik helmie akan sewa hotel suruh aku tidur dye pulak tidur dalam kereta je. katenya tak elok ppuan tidur dalam kereta. tapi kalau dengan member sama-sama senang sama-sama susah. sesat jalan pun sama-sama. memang bersatu gila kelas kiteorang. bak kata PA baru kiteorang KERJASAMA penting!!.




oke kteorng bertolak dari perlis dalam pukul 5 lebih la. lepas kelas kan. konvoi ramai-ramai dalam 6 biji kereta. tengah bulan-bulan puasa nie macam tak rasa puasa sebab langsung tak rasa penat. cool aje masing2. tengok gambar je lah. malas nak cerita panjang2.



konvoi ramai-ramai memag happening wa cakap lu. walaupun ada yang sesat jalan. mana taknya pusing jalan yang sama berkali-kali semata-mata nak cari sunway.sampai je sunway dah tengah malam. late nite movie la jwabnya.tngok pula cerita tak best memang berdengkur la kau. rugi je duit aku.huh!!



dalam pukul 2 habis terus gi lepak queensbay. ambik2 gambar dulu kan. budak kelas aku memang taw gila snap. sampai 2 DSLR dyeorang bawa. memang x larat senyum kiteorang.haha. jom intai gambar je lah :)






then pergi lak lepak persiaran gurney dari pukul 3 pagi sampai lepas subuh. bersahur pun dekat situ. memang gila la kan sahur dengan nasi kandar.gmbar dekat situ memang aku malas nak upload. banyak nak mampus. tp muka semua kuyu je.haha. tak cukup dengan persiaran gurney memang tak sah la pegi bukit feringgi. tapi yang tak bestnye kiteorang pergi lepas pukul 5.30 pagi. memang tak nampak apa la. bole dengar je bunyi laut.huh!!
nie muka photographer kiteorang.hehe
gambar kat batu feringgi tak banyak sebab semua dah pakat tidur lam kereta. pastu semua pakat pergi masjid terapung solat subuh n mandi2. lama gak kat situ and decide nak pergi mana lepas tu. tetiba keluar idea pergi bukit bendera. bila semua on je riuh la kejab bukit bendera tue.hehe






 

agenda terakhir sebelum balik lak shopping la. apa lagi kalau tak buat kerja tuh. shopping kat Queensbay mall je. kiteorang takde la beli banyak sangat. jimat. yang penting ENJOYY!!
 oke dah. panjang entry aku dengan gambar je. ape pun selamat berpuasa :)

Monday, 15 August 2011

sangat tension bila takde air

hi salam ramadhan semua. rasa macam lama aku tak update blog. padahal dulu rajin je.hehe. actually hari nie aku ada kelas tapi terpaksa ponteng bila hostel takde air. gila kau dah 2 3 hari dah takda air. memang malang sih. kesabaran amat diperlukan di bulan ramadhan nie. kalau jumpa air rasanya mau aku berendam dalam tu tamaw keluar-keluar. nikmat rasanya.huhuhu



tapi aku bersyukur lagi laa bile tngok tempat member aku study. no wifi, no electric and more important no water. memang terbaik la der. tapi ape pun aku lebih rela takda electric dari takda air. seksa weh. korang faham kan perasaan aku nie.



baju bertimbun-timbun tak basuh, muka pun dah naik jerawat tak bercuci, kencing terpaksa tahan.mau jadi batu karang kalau selalu macam nie.tekak kering takde air nak minum (malam je oke.siang aku puasa). tapi takpe sabarrrrrrrrrrr...........berkat bulan ramadhan.....huhuhuhu ( _ _"). memang betul-betul menguji kesabaran aku lah.



oke lah weh aku takde idea nak tulis dah. naik pegi gali lubang buat telaga. kot-kot jumpa air kan. orite bye.
saya nak airrrrrr!!!!!!!!!!!!!!