mr nuff

Sunday, 26 June 2011

virus kucing??

assalamualaikum semua.hyeee!!!!
oke dua tiga hari nie aku memang takde idea nak taip pape.
buka facebook tengok takde apa pun. notification penuh tapi tahap malas nak buka usah cakap laa.
siapa-siapa yang add aku kat facebook pun aku malas nak approve tambah-tambah bila aku tak kenal.
aku buka blog pun rasa malas. tapi masalahnya walaupun malas hari-hari aku online.hehe



bukan setakat online je aku malas.sampai baju aku berbakul pun tak berbasuh lagi.
padahal bukan susah pun. mesin basuh ada.
 punya malas sampai nak masukan baju dalam mesin pun aku malas.
makcik-makcik yang baca blog aku nie comfirm cancel buat menantu kan.
takpe makcik saya muda lagi nak kahwin.hehe.



oke dah cerita pasal malas aku.karang aku cerita, tergeleng-geleng pula kepala korang tengok perangai aku.
by the way korang tengok tajuk mesti pelik kan.
apa kena mengena penyakit malas aku dengan virus kucing pula kan.
sebenarnya dalam dua tiga hari nie kucing aku asyik mati mengejut je. 
kot laa nak bagi tau aku saat-saat dia nak mati. boleh juga aku buat persediaan. ajar dia mengucap ke.hehe.



nie laa gambar kucing aku yang dah rest in the peace tu. 
sebenarnya tiga ekor tapi seekor lagi tu aku takde gambar laa. lagipun dia kucing pungut je.
sebab kesian aku bela la.



mula-mula sekali mati si GEMUK tu gambar sebelah kiri. aku bagi nama dia gemuk sebab dia suka sangat makan. apa tak nya lepas makan friskis makan nasi pula.memang laa gemuk.hehe.
dia mati mengejut. tengok sihat je tetiba esoknya aku cari dah takde.
bila jumpa tengok-tengok dah mati..sob..sob...sob..



lepas je si gemuk mati anak kucing yang aku bela tu pula mati.
tapi yang seekor tu dah bagi hint. kurang selera makan. sedih aku tengok.
yang si HITAM tu baru je mati hari nie. tapi si hitam tu aku sempat laa jaga dia.
kasi ubat, mandikan dia<<tsk..tsk..tetiba je airmata keluar,ish!!>>
sedih doe!! kalau yang tak gila kucing macam aku memang tak rasa pape la.
bak kata nenek aku nie sedih macam orang yang mati.padahal kucing je pun.



oke takpe laa yang mati tu tetap mati.tapi aku tak puas hati so aku google laa sebab-sebab kenapa
anak kucing aku mati. saja tambah pengetahuan dalam perkara yang aku tataw apa-apa nih.
apa yang aku jumpa??? rupa-rupanya kucing pun ada virus macam manusia juga.
virus tu nama nya VIRUS FIV,FIP and FeLV.


virus FIV nie lebih kurang HIV  la kalau untuk manusia. 
so orang panggil penyakit Feline AIDS.pembawa virus FIV.
macam AIDS(Acquired Immuno Deficiency Syndrome) la membawa virus 
HIV(Human Immunodeficiency Virus),
oke dah aku malas nak cerita pepanjang sebab biologi aku time
 SPM dulu pun lulus cukup-cukup makan je.
naik biul kepala aku belajar menatang tuh.




sebab aku dah malas nak taip apa kata korang intai-intai sendiri kat SINI untuk tau lebih lanjut tentang penyakit nie. dan kalau siapa-siapa nak tambah pengetahuan tentang AIDS korang boleh klik kat SINI.
oleh sebab aku taip entry nie pukul 3.30am so elok laa aku out dulu.
.....bye-bye....


p/s::betul ke kucing yang makan friskis senang dapat penyakit batu karang???

Tuesday, 21 June 2011

saya tak pandai english!!

hii semua. hari nie rasa macam bosan gila duduk kat rumah.
apa tak nya rumah aku mana ada sesiapa. bila dah takda sesiapa tu maksudnya 
duk sorang-sorang laa jawabnya.huh!!.
hari-hari tengok tv, makan, online and tidur. setiap hari ulang benda yang sama.
bosan kot weh!!
rasa rindu pula nak belajar. sibuk dengan buku-buku, assignment, lab report.
wah rindunya.....(hishh gila ke apa
tapi tu laa yang aku rasa bila dah duk rumah sornag-sorang.



bila cuba hilangkan rasa yang membelengu diri aku nih.
aku layan laa video-video matluthfi dan anwarhadi.
tengok diaorang speaking buat aku rasa nak speaking juga la.-___-
bila dah semua video diaorang aku tengok layan pulak video clip taylor swift.
tiba-tiba je otak aku yang lama tak guna nie terfikir macam mana nak improve english aku??


well aku nie tak da laa pandai mana dalam BI nie.
time PMR dulu aku dapat B jer. SPM lak setakat B+.
dapat A dalam BI jarang sekali. kalau ada pun time semester 1 je.
problem aku kat sini kalau BI setakat baca dan menulis aku rasa tak jadi masalah sangat.
tapi bila nak speaking mula laa gagap-gagap. adoihaii...


teringat dulu ada laa mat saleh mana tah tanya aku jalan.
aku dengan tergagap-gagap jawab. malu seh!! bila dah dia berlalu baru laa aku terfikir 
balik apa yang aku cakap. tunggang langgang macam tak pernah belajar BI.
then aku terfikir lagi macam mana laa nanti nak ambik MUET??
takut laa. bukan apa kalau setakat dapat band 1 baik tak usah kan.


then tengah rajin-rajin cari informasi(tetiba je rajin).
terbaca satu blog nie. dia ajar cara-cara improve english.
korang boleh klik kat SINI dan kat SINI.
banyak juga laa dia ajar. tapi ada satu dua cara je yang aku berminat.

meh sini aku senaraikan.
1::listen to english music and read the lyric to the song.sing karaoke in english.
2::read magazine, comic or novel in english.
3::Watch films with English subtitles.

tu je kot yang aku berminat. yang lain tu rasa macam agak susah aku nak buat.
yang penting FUN!!


Sunday, 19 June 2011

blog anda berat tak??

blog ada berat ker?? tak percaya.
jom intai berat blog aku tengok

1st cuba

standard berat blog antara 80-120 kb.
so untuk kurangkan loading blog nih aku buang setengah benda2 yang 
tak sepatutnya.

jom tengok berat blog aku yang sekarang.
 ringan sikit kan. kepada sesiapa nak cuba
boleh klik kat SINI..
jadi berapa berat blog korang. ce kongsi sikit..hehe

Saturday, 18 June 2011

PTPTN diberhentikan???

hari nie tengah suka suki tengok berita tv3 tetiba sampai 
1 berita yang PTPTN akan diberhentikan jika 
seorang peminjam 2 menperolehi PNGK bawah 2.00.
korang rasa wajar ke???


yes!! pada aku semua 2 wajar dilakukan sebab buat 
apa kasi duit kalau malas belajar.(opss agak kasar).
bila dah result teruk macam 2 macam mana nak cari kerja nanti??
last2 bila dah tak kerja macam mana nak bayar balik pinjaman 2.

duit 2 semua adalah cukai yang dibayar oleh rakyat untuk kita belajar.
jadi kenapa nak bazirkan duit rakyat tanpa dapat hasilnya kan.
bagi aku juga benda nie dapat tingkatkan semangat student untuk lebih berusaha.
ye la rakyat malaysiakan bila dah dipaksa baru nak buat sungguh-sungguh.


Friday, 17 June 2011

mengila di petang hari

minggu-minggu akhir short sem bagi budak 2 orang tu
kita orang  tumpang gembira bagi mereka.
wahh ayat tak boleh blah.!! (-_-!!)

so memandangkan dia orang daa nak balik habiskan cuti yang 
membosankan nie..aku dengan si pieja yang juga merempat 
sesuka hati kat poli nie tumpang laa enjoy sekali. bukan selalu!!

sebenarnya tak de apa laa sangat just keluar dari tempat ulu 2 jer.
tu pun daa cukup gembira bagi si dila and farra.
kita orang nie ikutkan je laa.hehe

sebenarnya aku malas nak taip panjang-panjang. jom intai gambar je laa ek.
bukan apa nak tengok final episod nora elena.
dari semalam tak boleh2 tengok lagi.
line slow sebab hujan.adehhh sabar je lah..

 merempit jela..hehe




antara dua..

hari nie 16 hb 6 bermakna dah habis drama NORA ELENA yang
menjadi kegilaan sesetengah pihak termasuk la aku nie.hehe
nak dijadikan cerita sebelum-sebelum nie aku memang
 tak berapa minat sangat dengan cerita nie.aku tengok pun sebab kakak aku yang tengok.
biasa la kan budak baru habis belajar tengah tunggu nak graduate 
memang la banyak masa terluang. so dia dengan bangganya mengistiharkan tv kat rumah aku tu hak dia.
wahhh!!! sesedap kau je ek..hehe.

tapi masalahnye time dia berebut nak tengok tv tu selalunya pukul 7 malam je.
kalau waktu-waktu lain tak berapa nak kisah la sangat.
aku dengan muskilnya pergi depan tv and intai cerita apa laa yang dia seronok sangat tengok tu.
kadang-kadang tu sampai keluar macam-macam gaya.
ada gaya menyampah laa, gaya suka laa, gaya gedik pun ada.hehe

sebab layankan sangat perangai 'gila' kakak aku tengok cerita tu
last2 aku pun berjangkit sekali. wahhh parah gini deh!!!
tengah sedap-sedap layan drama nie tetiba baru laa aku ingat yang drama nie sebijik
novel kasih yang suci. so aku try laa google rupa-rupanya betol.
tak sangka bijak gak aku nih..<<tetiba =,=">>


bila aku tak sempat tengok kat tv aku sanggup tengok dekat TV3 online
biar pun aku letih aku tetap nak tengok juga. agak gila kan aku..hehe
majoriti cakap cerita nih memang best coz romantik.
serius cakap kalau korang tengok pun mesti gila juga rasanya.hehe

watak seth tan lakonan Aaron aziz memang mantap.
sweet giler lah.boleh kata mesti ramai punya lah nak suami macam seth tan nie.
si nora elena lakonan siti saleha pun not bad juga. rasa macam real jer.

bagi aku tahap kegilaan nak tengok drama nih hampir sama time tengok
NUR KASIH. bezanya dulu drama nur kasih kena tunggu tiap-tiap minggu 
tapi cerita nih hari isnin-khamis. rasa macam tak perlu tertanya-tanya lama sangat.


oke kat sini aku nak tanya korang. antara cerita nur kasih dengan nora elena
yang mana paling best????

Tuesday, 14 June 2011

kecoh!!

ary nih aq bca bnyak blog yg kecoh psal geng yg gelar
dri mereka ANONYMOUS yg nak melancarkan serangan siber pada web malaysia.
apa punca nya???

dari apa yang aq baca mereka nih nak melancarkan serangan
gara2 SKMM block beberapa web.
geng2 anon nie anggap smua 2 melanggar hak asasi pengguna.
tujuan dyeoag nak menyedarkan gov supaya jangan halang akses 
internet daripada pengguna.
"freedom of speech, freedom of internet"

dari sumber yg aq bca..
anon nie bkan calang2 oag taw.
mereka nie dikaitkan dgn banyak serangan siber.
contoh mcm sony, paypal n banyak lgi aa website2 kerajaan.

waktu dyeoag nk lancarkan serangan nie ktanya
pkul 3.30 pagi waktu tempatan pd 15hb 6


maklumat lanjut korng bleh klik SINI atau kt SINI.
klu ada yg korng taw lebih lanjut atau ada apa2 yg slap
 sila komen oke.tq^^

Friday, 10 June 2011

follower ke 100!!


d cni aq nk mngucapkan trima kasih bebnyak pada korng yg daa follow aq.
kt cni aq nk senaraikan follower aq dri 95-101.
jom intai blog dyeoag.











free of charge

wahhh dgr jer ayat "free of charge" spe x suka an.
ble dah free nih x bleh lepaskan peluang..SERBUUUUU!!!
haha..tp ape yg free???
hmmm jeng..jeng...jeng....


FREE WIDGET!! credit goes too NABIL HARITH.
jom follow dye ramai2 then minta dye wat widget untuk korng..
kasi dya bzy sket duk rumah cuti2 nih..hehe
xde laa jdi wartawan x berbayar.

nie blog yg slalu dye taruk widget2 muka2 oag yg bajet comey mcm aq.
kahkahkah!!( perasan kejab)


dan nie pulak blog dye sendiri.korang bleh klik sini utk ke blog dye.
klu ade pape msalah jgn malu jgn segan
g tnya dye. komfem dye tolong klu dye taw laa...

tok memudahkn urusan korang juga bleh add dye di facebook.
tataw laa dye approve ke tak. korng tnya laa dye sndri k.
orite bubye..

p/s:: nabil makaceh buat widget utk aq.t aq bosan dgn gmbr 2 aq suh ang wat g ek..hahaha...(melampau)!!!

Wednesday, 8 June 2011

bb habis limit

adoi aq bwu jer dpt broadband nih.
time dpt laju jer. dpt jer kat aq bnde alah nih..
aq dolod sne dolod cter cni alih2 daa capai tahap limit.waaa!!
dah lembab jdi nye.huh!!

then aq de laa bce 1 entry nih nk kasi laju bb yg dah abis limit.
tp x jdi aa. aq bce 2 dye tunjuk window xp aq window 7.
alahai..

da bnyak kasi aq cuba.
tataw mne silap ttp x jdi gak bnde alah nih.
mybe IP add aq slap kowt. bleh kata aq daa cuba smua tp x jln gak.

first aq run then taip cdm.
jdi mcm nie...



bnyk kali gak aq cuba kod yg brbeza  tp still x bleh..
ade x spa2 taw mcm mna nak buat??
aq nih x pandai sngat bab2 IT nih.
plez3 tolong aq. bosan laa tenet lembab.huhuhu..

Monday, 6 June 2011

makaceh ^^

tetiba jer trima kasih msti pelik an...hahaha
oke sbnarnye aq nk ucap kat oag tuh bab kasi aq beg.
wlaupown aq x minat sngat kaler terang benderang nih tp oag daa bgi trima jer laa.
stgi mnta tukar ckap demand lak an..hehe


tq yer kamoo...sye suka sngat sbb sye x perlu kluar dwit.hehe

Saturday, 4 June 2011

support malaysia

oke ary nih aq bkan nk membebel psal mcm2 cter.
aq just nk promote laman sosial malaysia.
wlaupown aq msih bru le jgak kt cni n xpham sangat fungi2 benda alah nih.
tp aq ttap nk promote gak..
aq ase ramai kowt tataw wujud laman nih.
oke ape kte korang join just untuk support malaysia pnya product 
ape laa slahnye kan.

korang klik sini tok join ek..
jgn isau bende nih mcm facebook gak.
yg mne korng tataw nk wat korang wat2 taw jer ek.


jom kita mmeriahkan laman nie k..
slamat memcuba..(^_^)

Wednesday, 1 June 2011

thinking b4 do

oke msuk jer bulan bwu nih ok nk cter cket sal jerawat yg duk 
brtenggek elok jer kt muka aq nih.
oke sbnarnye bulan nie genap 5 bulan aq pkai product nih.
ehh jgn slah pham aq bkan promote barang nih tok djual.
tok pngetahuan korng jew laa.


abaikan aq free hair 2 ek. sblum nih aq mmg x pkai tdung.
gmbar 2 aq x edit n pown oke. wlaupown x slincin muka korng tp oke aa dri dulu.
smkin ary smakin berkurang.

korng nk taw sblum2 nih aq cuba mcm2 product.
dri yg murah smpai laa yg mhal2 still mcm 2 jgak.
last2 ade laa 5 month before akak ipar aq blik umah. dye ckap suh g klinik nih.
dye ckap rmai mmber2 dye g dah oke muka dyeoag.
aq tmbah brkyakinan ble abg aq ktuk2 muka aq pnuh dgn jerawat.

ish nie x bleh jdi nih.aq dgn ase rendah diri g aa kt klinik 2.
ubat dye murah jer korng taw ark.
first jumpa doctor jer mhal cket.
bulan2 dah murah. tp ikut jenis kulit gak aa.
mcm aq just 40 ringgit. dye kasi ubat mkn, ubat sapu n pncuci muka.
berbaloi an dri aq bli product luar yg mhal2 n blom tentu kena ngan kulit kita.

so advise aq kt cni. klu dah truk sngat jerawat korng 2.
plez jumpa doctor. jgn jdi mcm aq ble dah teruk bwu laa jumpa yg btol.
at here aq nk ucapkan time kceh bebnyak kt kak ipar aq NUR SALEHAH
yg bgitaw kt aq bende2 nih smua.