mr nuff

Tuesday, 21 June 2011

saya tak pandai english!!

hii semua. hari nie rasa macam bosan gila duduk kat rumah.
apa tak nya rumah aku mana ada sesiapa. bila dah takda sesiapa tu maksudnya 
duk sorang-sorang laa jawabnya.huh!!.
hari-hari tengok tv, makan, online and tidur. setiap hari ulang benda yang sama.
bosan kot weh!!
rasa rindu pula nak belajar. sibuk dengan buku-buku, assignment, lab report.
wah rindunya.....(hishh gila ke apa
tapi tu laa yang aku rasa bila dah duk rumah sornag-sorang.



bila cuba hilangkan rasa yang membelengu diri aku nih.
aku layan laa video-video matluthfi dan anwarhadi.
tengok diaorang speaking buat aku rasa nak speaking juga la.-___-
bila dah semua video diaorang aku tengok layan pulak video clip taylor swift.
tiba-tiba je otak aku yang lama tak guna nie terfikir macam mana nak improve english aku??


well aku nie tak da laa pandai mana dalam BI nie.
time PMR dulu aku dapat B jer. SPM lak setakat B+.
dapat A dalam BI jarang sekali. kalau ada pun time semester 1 je.
problem aku kat sini kalau BI setakat baca dan menulis aku rasa tak jadi masalah sangat.
tapi bila nak speaking mula laa gagap-gagap. adoihaii...


teringat dulu ada laa mat saleh mana tah tanya aku jalan.
aku dengan tergagap-gagap jawab. malu seh!! bila dah dia berlalu baru laa aku terfikir 
balik apa yang aku cakap. tunggang langgang macam tak pernah belajar BI.
then aku terfikir lagi macam mana laa nanti nak ambik MUET??
takut laa. bukan apa kalau setakat dapat band 1 baik tak usah kan.


then tengah rajin-rajin cari informasi(tetiba je rajin).
terbaca satu blog nie. dia ajar cara-cara improve english.
korang boleh klik kat SINI dan kat SINI.
banyak juga laa dia ajar. tapi ada satu dua cara je yang aku berminat.

meh sini aku senaraikan.
1::listen to english music and read the lyric to the song.sing karaoke in english.
2::read magazine, comic or novel in english.
3::Watch films with English subtitles.

tu je kot yang aku berminat. yang lain tu rasa macam agak susah aku nak buat.
yang penting FUN!!


24 comments:

.aidan. said...

your prblm sama jga dgn my prblm...tq for your infrmn....

lala said...

no biggie^^..
sama2 laa kita improve english skill k!!

mie said...

xpndai bljar le syg....
g klas bhasa lgi oke..

lala said...

mie:: hahaha tngah blajar laa nie...
klas bhasa?? x trpkir plak...^^

kyoshi_sousuke said...

sy pon xreti english jgk~hehe

Piasara said...

"my english also not very well,hope you can do better than me..hehehe...buleh ka...mcm tak betoi jaa.."

zazaw said...

ahaha
my english pun tinggtonggg lagi neh'ahaha

lala said...

kyoshi, piasara, zazaw::sama2 laa kita belajar...^^

amal said...

Hehe , aah , boring kann duk umah ja , plus parents keja lak.

rendu nak kembali time sibuk2 dulu , haha. mcm mcm , dah cuti , nk belaja. bila belaka nk cuti pulak ;D

AzwanRamli said...

layansss vlog aiman azlan.... :)

lala said...

amal::haha taw xpe..bosan gila..
2 laa pasal time blajar dulu x sbar2 nak cuti sem.
bila dah cuti rindu nk sibuk ngan assgmnt..pelik kan..hehe

lala said...

azwan::oke..nak layan juga laa...^^

soooooour said...

idea yg baik..mantapkan english....=p

lala said...

jom mantapkn english sesama..hehe

hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock said...

huhu ..fail ingris ..

lala said...

mohdhazlan:: fail pun bleh blajar ape...jgn putus asa dah..^^

nifi2408 said...

my dad ajar i english since 6years old . baca buku citer english hari hari . salah pronounce , rotan sekali . uhuuu~ :D

lala said...

nifi::hoho oke^^
tengah berusaha keras skung nih...
tp entah laa dri sek rendah g blajar math n sains in BI tp blur agi...hahaha

Asian Cinema said...

yups.. yang penting dalam belajar itu di bikin fun saja.. awalnya memang sulit, tetapi setelah terbiasa akan terasa mudah ..

lala said...

asian cinema:: yup agree with u..
yg pnting nk belajar kn..^^

teha said...

sy pun not very well in english.faham tp bila nak balas balik mula la tergagap2..btw thanks for the info ya! :)

itZ me tehanurfateha =)

lala said...

aah sama laa kta...faham apa yg dckap tp tataw nk blas balik..

wlcme.^^

hazeleyed lady said...

Ass-salam dear
Thanks for being a fpllower...
i guess...you are as young as my own daughter.
About improving english...i suppose a lot of people have no problem with writing...not delivering.That is why thousands whom are graduated yet are not confident in public speaking.

Yes! Practise makes perfect...
you need to speak up...and 'break the ice'
Listening to english songs...read english article help alot too.
So...
jangan malu2...belasah jer guna perkataan yang anakanda tahu...and build up the confident first...
The rest will come in...naturally
Good day.

lala said...

hazeleyed lady:: thnk a lot..i'll try my best^^