mr nuff

Sunday, 26 June 2011

virus kucing??

assalamualaikum semua.hyeee!!!!
oke dua tiga hari nie aku memang takde idea nak taip pape.
buka facebook tengok takde apa pun. notification penuh tapi tahap malas nak buka usah cakap laa.
siapa-siapa yang add aku kat facebook pun aku malas nak approve tambah-tambah bila aku tak kenal.
aku buka blog pun rasa malas. tapi masalahnya walaupun malas hari-hari aku online.hehe



bukan setakat online je aku malas.sampai baju aku berbakul pun tak berbasuh lagi.
padahal bukan susah pun. mesin basuh ada.
 punya malas sampai nak masukan baju dalam mesin pun aku malas.
makcik-makcik yang baca blog aku nie comfirm cancel buat menantu kan.
takpe makcik saya muda lagi nak kahwin.hehe.



oke dah cerita pasal malas aku.karang aku cerita, tergeleng-geleng pula kepala korang tengok perangai aku.
by the way korang tengok tajuk mesti pelik kan.
apa kena mengena penyakit malas aku dengan virus kucing pula kan.
sebenarnya dalam dua tiga hari nie kucing aku asyik mati mengejut je. 
kot laa nak bagi tau aku saat-saat dia nak mati. boleh juga aku buat persediaan. ajar dia mengucap ke.hehe.



nie laa gambar kucing aku yang dah rest in the peace tu. 
sebenarnya tiga ekor tapi seekor lagi tu aku takde gambar laa. lagipun dia kucing pungut je.
sebab kesian aku bela la.



mula-mula sekali mati si GEMUK tu gambar sebelah kiri. aku bagi nama dia gemuk sebab dia suka sangat makan. apa tak nya lepas makan friskis makan nasi pula.memang laa gemuk.hehe.
dia mati mengejut. tengok sihat je tetiba esoknya aku cari dah takde.
bila jumpa tengok-tengok dah mati..sob..sob...sob..



lepas je si gemuk mati anak kucing yang aku bela tu pula mati.
tapi yang seekor tu dah bagi hint. kurang selera makan. sedih aku tengok.
yang si HITAM tu baru je mati hari nie. tapi si hitam tu aku sempat laa jaga dia.
kasi ubat, mandikan dia<<tsk..tsk..tetiba je airmata keluar,ish!!>>
sedih doe!! kalau yang tak gila kucing macam aku memang tak rasa pape la.
bak kata nenek aku nie sedih macam orang yang mati.padahal kucing je pun.



oke takpe laa yang mati tu tetap mati.tapi aku tak puas hati so aku google laa sebab-sebab kenapa
anak kucing aku mati. saja tambah pengetahuan dalam perkara yang aku tataw apa-apa nih.
apa yang aku jumpa??? rupa-rupanya kucing pun ada virus macam manusia juga.
virus tu nama nya VIRUS FIV,FIP and FeLV.


virus FIV nie lebih kurang HIV  la kalau untuk manusia. 
so orang panggil penyakit Feline AIDS.pembawa virus FIV.
macam AIDS(Acquired Immuno Deficiency Syndrome) la membawa virus 
HIV(Human Immunodeficiency Virus),
oke dah aku malas nak cerita pepanjang sebab biologi aku time
 SPM dulu pun lulus cukup-cukup makan je.
naik biul kepala aku belajar menatang tuh.




sebab aku dah malas nak taip apa kata korang intai-intai sendiri kat SINI untuk tau lebih lanjut tentang penyakit nie. dan kalau siapa-siapa nak tambah pengetahuan tentang AIDS korang boleh klik kat SINI.
oleh sebab aku taip entry nie pukul 3.30am so elok laa aku out dulu.
.....bye-bye....


p/s::betul ke kucing yang makan friskis senang dapat penyakit batu karang???

24 comments:

Mario said...

yela.....mmg pemalas ko ni...ekeke
btw...takziah ye untuk kucing2 tu... mcm aids jugak?

errr...dik klu bole buatle popup komen dan diable word very...klu bole la...

Marniey said...

ala, cian nya kucing tu :`(

lala said...

mario:: haha aku mmg mlaskan..trok btol kn...hehe
oke nanti aku try buat ek...
tq 4 u'r suggestion..^^


marniey::nak wat mcm mna daa ajal...

mie said...

ish3 mmg mlas btol laa...hahaha
kucing 2 minggal sbb dpt tuan malas jaga dya kowt...hehe

lala said...

mie::kehkehkeh perli nmpk..haha
mne ada laa...kucing 2 mati sbb ajal dia..xda kna mngena ngan mlas sye..hehe

rara pinkmafia said...

alaaaahhhhaaaiii shomelllsss nya.suke nya kucen.

lala said...

hurmm mmg comey tp daa mati laa...

Nabel said...

Anak kucing aku dulu ada 6 klau xsilap. tpi sekor2 mati.

last2 tggal sekor je. T_T
ada yg kne gigit semut api, ada yg kne lggar. ada yg hilang.

rndu lor.. haha

lala said...

ish teruk laa ang nabil.ada ke kena ggit semut api bleh mati..first time dgr.haha

aq dah xda anak kucing nk bgi kt ang..hahaha

cik Lea said...

kucing pun leh dpt batu karang ker?

lala said...

cik lea::entah laa...apa yg sye bca ada laa..zaman skung biasa laa mcm2 pnyakit ada..

~cik tiram~ said...

ala..comel sgt... :(

lala said...

sape sye ke...kehkehkeh..(prasan kjab)..

zazaw said...

HALEMAK
tak suka kucinnnnnnnngggg

lala said...

zazaw:: nape x suka..kucing comey ape...

ataicha said...

kesian bila dengar dah 3 ekor kucing u jaga mati..

huhuhuhu,, sabar erk

lala said...

ataicha:: tq..

merahitujambu said...

comel kucing tu..geram!

lala said...

hahaha...

SweetLikeWhat said...

yang kelabu tu comel sangat ye..

Syahirah Suhaili said...

alolo..sedih nye kucing dy mati..huhu..adiela baru tau kucing pon ade penyekit mcm aids nie ye..pengetahuan baru..hehe

lala said...

sweet:: nma dye gemuk..kikiki

syahirah::sma laa mcm sye.bla google bwu taw...hehe

Mama Gee said...

shomel kucing tu....

brlah mama tau pasal virus sakit kucing ni....

lala said...

mama::thank sudi baca...^^