mr nuff

Saturday, 10 March 2012

tutorial folder lock

aku tau setengah daripada korang share laptop or computer rumah dengan adik-adik or family kan. aku pun kadang-kadang laptop aku tinggal je merata kat rumah aku. mungkin ada yang guna kita punya PC dan bagi aku sangat annoying  bila ada orang ceroboh kita punya personal. mungkin benda nie dah basi untuk korang yang dah expert tapi maybe berguna untuk yang belum tahu kan.


dari apa yang aku google dia ada banyak method untuk hide kita punya folder dari orang lain. aku ada try buat guna 'cmd' tapi macam leceh lah. untuk lebih senang korang download folder guard nie dulu. dan install macam biasa korang duk buat. tak perlu aku ajar kot kan. :P




bila dah sudah download dan install korang boleh click continue untuk teruskan lock korang punya folder.




 then korang pilih folder yang korang nak.


 kalau korang nak letak password just click set up password dan reka la password korang tu




then selesai. senang kan. (^_^)

2 comments:

ciksukaberangan said...

haha. tak handal sangat IT ni. takpe. perkongsian yang bagus :D

azila abdullah said...

hehe..tq ^^