mr nuff

Friday, 23 August 2013

kek oren kukus

Balik je kerja hari tu terus buka peti ais cari air sejuk. Tengah sesedap minum air tetiba nampak buah oren sankist dah dua tiga hari tak bersentuh so terbit lah idea nak buat kek oren kukus secara sendirinya. Cari-cari bahan then terus buat on the spot. Hilang letih baru balik kerja excited punya pasal.

Bahan-bahan :

Buah oren sankist 2 biji
Telur 8biji (gred c. Klo gred A 6 biji dah cukup)
Gula 1 ½ cawan
4 Tepung (aku guna tepung kek sbb tu je ada. Sepatutnya guna tepung gandum yg diayak)
2 sudu kecil baking powder
Mentega

Cara-cara  membuat

1. Buah oren tu perlu dibasuh bersih-bersih kemudian sagat kulitnya(kuning sahaja)
2. Kupas oren dan ambil isinya sahaja( buang biji dengan urat putih)
3. Then blend kulit yang disagat & isi limau, mentega, telur, gula sehingga sebati.


4. Bahan yang siap di blend tadi masukkan ke dalam mixer then tambah tepung 4 cawan dan tambah baking     powder dan adun hingga sebati.


5. Griskan mentega ke Loyang agar tak melekat. Then boleh lah tuangkan adunan ke dalam Loyang.
6. Kukus sehingga 30 minit-45minit. Ambik garfu then cucuk ke kek. Kalau tak melekat kat garfu maknanya    dah masak lah.

time kukus kembang kemain cantik. dah letak dalam pinggan turun balik..hishhh,,

7. Then sedia dihidangkan atau disejukan terlebih dahulu.

Simple je kan. Biasa lah dah nama pun orang bujang masak memasak pun cara-cara orang bujang lah. Simple-simple dah bahan yang ringkas dan tak pelik-pelik.hehe.

#sejak dua menjak ni aku rasa blog aku gaya blog mak-mak je. haha

4 comments:

Anonymous said...

If you do your cleanse and eat a healthy diet with mostly
fruits and vegetables and very little red meat or no meat at all you will feel
lighter. For one thing, it's difficult to destroy a part
of the cell without damaging the rest of the cell. The multi-packs
of Naked Juice Superfood Smoothies are not
available yet, but may definitely help cut back on the total cost if you develop a
daily Superfood Smoothie habit.

My site; christopher mark ashenden

Anonymous said...

they're the starchy french fried potatoes, canned fruits soaked in syrup and preservatives, or an iceberg lettuce salad.
Treatments of Eczema # 3: GREEN BARLEY GRASS:
Is the only food on earth that can nourish you from birth to old age.
One Fruit tablet in the morning and one Vegetable tablet in the evening will provide the antioxidant
equivalent of 8 servings of fruit and vegetables daily.

Also visit my blog ... Chris Ashenden

Anonymous said...

Thanks a bunch for spreading your knowledge and practices with us.
It is so sweet to know that somebody else believes the exact same
as I do!

Feel free to surf to my web site; E Liquid

Anonymous said...

Hey there! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my old room mate!
He always kept chatting about this. I will
forward this write-up to him. Pretty sure he will have a good read.
Thanks for sharing!

my blog post; Zobacz stronÄ™ tutaj - realnews.mobi -