mr nuff

Tuesday, 14 January 2014

pekasam utara

Assalamualaikum :)

siakap 1.5kg :)
well minggu ni aku pergi memancing with someone so ikan banyak-banyak ni kalau dah duduk bujang 10 ekor pun boleh tahan 3 bulan.haha. disebabkan nak ikan-ikan ni tahan lama dengan penat lelah(ayat nak poyo) aku gagahkan diri buat pekasam. merata aku menuntut buat pekasam ni(padahal google je.haha).

ok let's check it out :)

mula-mula ikan tu cuci kasi bersih dah perapkan dengan garam selama 1 hari.


then lepas sehari, balik je kerja terus aku masuk dapur gorengkan beras. goreng sampai warna jadi perang-perang.



then blander je beras yang dah digoreng tu. sepatutnya ditumbuk tapi aku nak cepat. penat woi nak tumbuk-tumbuk bagai. haha

 lepas je dah blander beras tu aku masukkan garam sekali dalam beras dan gaul sehingga sekata. lepas je gaul baru lah boleh ambik ikan satu persatu masukan. beras tu masukkan sekali dalam perut ikan tu. baru best.
 dah setel gaul semua, susuh ikan dalam bekas yang ada penutup. biarkan satu hari sebelum masukkan dalam peti ais. lepas seminggu boleh la goreng dengan bawang dan cili kering dan boleh makan. :)

ok simple je. kat shah alam aku rasa macam susah je nak mencari pekasam. so buat sendiri la jawabnya. so sesapa nak try bole la. :)


5 comments:

Anonymous said...

There are a few factors you want to consider when purchasing a superfood drink
powder. For one thing, it's difficult to destroy a part of the cell without
damaging the rest of the cell. I think most of us bought into this promotional
title Superfoods but when last time the 'mortal' continental cucumber was claimed to be one of the
Superfoods, I woke up.

My web-site; chris ashenden twitter

Anonymous said...

whoah this weblog is wonderful i like studying your posts.
Keep up the good work! You understand, a lot of people are looking
round for this info, you can help them greatly.


Here is my site luxury villa rentals

Anonymous said...

Shortly after reading your page I have startged one of my own. If it is anywhere
close to as effective as yous I'll be extremely content.
You can check it out in the next hyperlink.

Here is my web blog - e liquid Recipes

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Beras perlu di cuci dulu x??