mr nuff

Saturday, 1 March 2014

Taman Pertanian Bukit Cerakah,Shah Alam

Hi Assalamualaikum.

i warn you guys there will be a long entry with a lot of picture...

ok setelah seminggu gambar dalam entry ada di draft aku baru aku rasa nak menaip. ape pun plan nak ke bukit cerakah ni memang dah lama. kalau tak silap aku dari bulan 11 tahun 2013. lama tu tak lama la tapi mau makan berbulan jugak la. 

taman ni buka dari pukul 8 pagi hingga 4.30 petang. harga masuk dia RM 3 tapi kalau warga emas tak silap aku free je. so kalau nak free korang acah-acah la jadi warga emas. haha. bila masuk dalam ni korang ada dua choice  sama ada nak naik bas or rent bicycle. kiteorang yang muda-muda ni for sure la rent basikal. nama pun riadah kan. tak best la naik bas. cuma bezanya kalau korang naik bas free tapi kalau basikal berbayar la kan. nama pun rent.

harga untuk basikal memang berpatutan sangat. kalau yang biasa macam kiteorang naik harga only RM 5 untuk sejam dan tambah RM 1 setiap jam berikutnya. tapi kalau korang nak yang condition emma maembong korang boleh ambik yang harga RM 10 sejam dan tambah RM 10 setiap jam berikutnya. yang tu sesuai la untuk naik bukit, tak la tercunggap-cunggap nanti.





dalam ni ada 2 jalan. ape yg aku tanya pada makcik sewa basikal ni katanya sebelah kanan tu jalan ok sikit and balik kiri kalau nak challange. so we'll decide ikut kanan lah. lebih afdhal. hahaha. sapa yang tak sewa basikal tu aku memang salute gila sebab kawasan ni besar kau. gila nak jalan. naik basikal pun semput la jugak.


and owhhh kat atas tu ada four season garden. macam aku datang bulan february so musim sejuk. masuk ni takyah bayar dah sebab kita dah bayar waktu mula-mula masuk tu kan. nak sampai ke tempat tu korang kena kayuh dlm 1km lebih kot rasanya berhenti dah jalan kaki masuk ke dalam tu.





untuk senangkan korang aku suggest korang bawa beg galas belakang sebab nak naik basikal kan. susah la nak pegang purse,handphone,camera bagai. dan yang paling penting korang kena bawa air mineral. dahaga ok dahaga!

ok jumpa ni time kayuh basikal :p


sebelum daki ke four season house tu sempat lagi la tergedik-gedik kat taman dia. cantik! tapi maybe musim panas kan bunga pun layu. biasa la selangor sekarang air pun kena catu. empangan dah makin kurang air. 


and this gambar wajib ada bila sampai. signboard! hahaha. welcome to FOUR SEASON TEMPERATE GARDEN :)






haha. rasa macam duduk dalam peti ais. siap boleh main tiup-tiup keluar asap lagi. seronok sangat sampai tak sedar kat luar tu panas kemain. bajet-bajet cuaca sejuk.


dan ni masalah orang pakai cermin mata. cuaca dalam sejuk dan keluar panas. kaburrrr... kaburrrr... kaburrrrr....haha





rancakkan lagi keseronokkan dengan terkinja-kinja kat luar tu. gambar nak over je memasing. macam budak sekolah terlepas dari mak ayah. excited dia kemain padahal dah puas dah bebas.

next journey.....

selfie sebijik dulu. monopod takde handpod jela :p




ni tempat haiwan. aku tataw nak bagi description apa pada setiap gambar tu yang penting we'll happy gila snap semua ada.





and the last, semua gambar selfie. buat timing pastu lari-lari aku nak masuk jugak dalam gambar. korang tengok je tersenyum mesra padahal tengah tahan penat sebab lari. keh keh keh





ok tu jela aku nak cerita. dah 12.00am dan esok ahad boleh tido puas-puas lepas subuh. tapi orang kata pintu rezeki tertutup kalau tido lepas subuh. tape-tape esok kan ahad tak kerja. *cakap kat hati*

done :) xoxo

4 comments:

Anonymous said...

Therefore, the answer to the question as to which of these two algae should you take is that you should definitely have both of them in your diet.
Stone Age is long gone, but this simple example shows why
we have this mechanism. One Fruit tablet in the morning and one Vegetable tablet in the evening will provide the antioxidant equivalent of 8
servings of fruit and vegetables daily.

Have a look at my webpage Chris Ashenden site

Anonymous said...

They help protect us, they fortify us, and they benefit us.

The volume of raw spinach (like all other
fresh garden greens) is deceiving. Soy - Look for tofu, soy milk, or edamame rather than soy powder.


my web page; chris ashenden new zealand

Anonymous said...

Therefore, the answer to the question as to which of
these two algae should you take is that you should definitely have both of them
in your diet. Cayenne, a natural phytonutrient derived from capsicum, helps support circulation. Soy - Look for tofu, soy milk, or edamame rather than soy powder.


Feel free to visit my blog post - chris ashenden timothy ferriss

Anonymous said...

Touche. Sound arguments. Keep up the amazing work.

Here is my homepage: TOEIC Reading (Whois.Zolago.Se)