mr nuff

Friday, 11 July 2014

Resepi Rendang Ayam

Assalamualaikum :)


Macam mana puasa tahun ni? Me? so far so good. puasa sengsorang tanpa family. balik rumah makan nasi bungkus tak pun masak sendiri. Jimat dan tak membazir. dulu kalau pergi bazaar ramadhan dengan kawan-kawan or family mesti ada yg bazir. tak banyak pun sikit mesti ada pembaziran. seolah-olah lupa makna berpuasa dan berbuka tu. bila duduk sengsorang ni masak/beli pun sebungkus je pastu takyah dah sbb tau tak habis makan sorang. nafsu semua tu.

Sambil kita fikir juadah berbuka tu, jangan lupa saudara kita di Gaza. Walaupun tak dpt membantu at least sampaikan doa kita buat mereka.

Ok back to the main point. hari ni aku nak shared rendang ayam. ni resepi tok aku ajarkan. tetiba teringat kampung pastu teringat rendang, tak tunggu lagi terus godek peti ais. niat nak buat rendang daging tapi tengok peti ais daging ada laa seketul kecik. Plan cancel dan bertukar kepada ayam. hihi.


Nak buat rendang ni simple aje. bahan-bahan pun simple. ala dapur bujang. bahan pun haruslah yang basic-basic je. yang penting kreatif tu. haha

bahan-bahan:
-ayam 3-4 ketul (bersihkan dan perapkan dengan garam sikit)
-daun kunyit (dihiris nipis)
-santan pekat 1 cawan
-kerisik
-asam gelugur 1 keping
-garam dan gula secukup rasa

*untuk kisar
-bawang besar 2 biji
-bawang putih 3 biji
-serai 3 batang
-cili padi 15 biji
-cili kering 15 biji (yg dah direbus seketika)
-kunyit hidup (tp aku guna serbuk je sbb xde)
-halia 1inci
-lengkuas 1 inci

cara-caranya:
1) ayam tu campurkan dengan bahan yang dikisar. biar agak dalam 15 minit.
2) kuali yang tengah panas tu masukkan ayam tadi dan masak sampai kering air dan ayam lembut.
3) bila ayam dan bahan kisar tu dah sebati dalam periuk, air pun dah kering, masukkan santan kelapa, daun kunyit yang dah dihiris nipis, kerisik, garam dan gula secukup rasa.
4) gaul sampai sebati dan biarkan sehingga mendidih.
5) masak sehingga kuah agak pekat (terpulang masing-masing lah. aku suka pekat sikit baru rasa rendang). then  dah setel boleh la hidangkan.



simple je kan? so bujang2 kat luar sana boleh la try buat buka puasa nanti.. the only true fail when u stop trying. bila dah menjadi nanti boleh la masakkan untuk raya akan datang ni. teheee :)

#PrayForGaza
#PrayForPalestine

sambil tu jom kita sama-sama menderma untuk tabung kecemasan Gaza.


2 comments:

Anonymous said...

If embarking on a homemade raw food diet for your pet (sometimes referred to as BARF),
thoroughly research the area first as nutritional balance is essential.
For one thing, it's difficult to destroy a part of the cell without damaging the rest of the
cell. These include quercetin, a member of the flavonoid family which
has powerful anti-inflammatory and anti-cancer properties.


Also visit my web page :: chris ashenden diet

Anonymous said...

You are so interesting! I do nnot suppose I've read through a single thing like this before.
So great to discover another person with some genuine thoughts oon this subject.
Really.. thank you for starting this up. This site is something
that's needed on thee internet, someobe with a little originality!


My webpage; TOEIC Online Course (Sieberts.Com)