mr nuff

Monday, 11 August 2014

Resepi Famous Amos Cookies

Assalamualaikum :)

Raya tahun ni aku buat biskut raya sendiri tau. excited! biasa la selama ni mana pernah buat biskut raya, semua main tunjuk-tunjuk je malam raya. hihi. disebabkan tahun ni network freeze awal so balik kampung pun awal la. empat hari sebelum raya dah cuti. rumah dah siap kemas ape lagi boring sengsorang buat la projek. hihi.

disebabkan lesen dah mati tak renew sbb malas nak pegi bayar, pertolongan ehsan dari abg ikin aku laa keluar beli barang ni. dia pun sebenarnya excited jugak buat kuih raya. maklumlah tak pernah duk buat kan. ketupat dengan rendang pun tempah tau apatah lagi kuih raya,

ok ok dah tayah bebel panjang. meh sini aku ajar buat biskut famous amos. mengidam sebenarnya nak makan. benda simple je tapi kat famous amos jual 100g RM 7 kot. cisss! cekik darah. haha


bahan-bahannya :

-milo 1 cawan
-gula 2 cawan (dikisar halus)
-mentega 500gm (aku guna planta sbb ayah aku lebih suka dari buttercup)
-tepung gandum 4 cawan
-telur 4 biji (telur kuning sahaja)
-soda bikarbonat 1/2 sudu kecil
-esen vanilla 1 sudu kecil
-baking powder 1 sudu kecil
-coklat chip ( ikut suka. lagi banyak lagi sedap)

** bahan-bahan ni boleh buat sehingga 100-150 keping biskut**



cara-caranya:

1. masukkan gula yang dikisar halus (2 cawan) dan planta, gaul sehingga sebati.
2. masukkan milo (1 cawan), telur, soda bikarbonat, baking powder, esen vanilla dan kacau sehingga sebati.
3. kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan gaul sehingga sebati.
4. akhir sekali masukkan chocolate chip dan gaul dengan senduk.
5. panaskan oven 160 degree selama 20 minit.
6. gunakan bekas yang tahan panas, buat bulat dan susun atas bekas tu. jarakkan sikit sbb nanti dia mengembang. (bekas tak perlu di griss)
7. bakar selama 20 minit dan siap dihidang.






TIPS : kalau nak biskut kita tak terlalu rapuh, adunan boleh letak dalam tepi sejuk selama 30 minit baru dibakar.

 OK selamat mencuba.

XOXO

8 comments:

Anonymous said...

Origin Dancers at Sea is a singular alternative to share your Ballroom Dancing enthusiasm on a memorable cruise.


my webpage party pills (http://Www.legaldrugsforsale.com/)

Anonymous said...

Here's a fun drawing activity that shows you how to
attract Todd from the hit ToddWorld tv series!

my page :: legal stimulants (legaldrugsforsale.com)

Anonymous said...

Attractive component of content. I just stumbled upon your
site and iin accession capital to claim that I acquire in fact loved account your blog
posts. Any way I will be subscribing on your feeds and even I success you get admission to consistently rapidly.


Take a look at my blo ... acne conglobata

Anonymous said...

This is my first time pay a visit at here and i am genuinely impressed to read everthing att one place.


My blog post how long will it take me to lose weight calculator

Anonymous said...

Thank you for sharing this great website.

Feel free to visit my web blog: medicine cabinets with
lights (https://www.youtube.com)

Anonymous said...

I all the time emailed this weblog post page to all my contacts, for
the reason that if like to read it afterward my
links will too.

Have a look at my weblog - weight loss calculator app
(naturalforskolin.wordpress.com)

Anonymous said...

Hi! I know this is kinda off topic but I'd figured I'd ask.

Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa?
My blog goes over a lot of the same topics as yours and I think
we could greatly benefit from each other. If you're interested feel free to shoot me an email.
I look forward to hearing from you! Excellent blog by the
way!

Feel free to visit my webpage :: weight loss pills that work fast (https://herbalforskolin.wordpress.com)

Anonymous said...

An interesting discussion is worth comment.
I do think that you ought to publish more on this subject, it might not
be a taboo matter but typically folks don't discuss such issues.
To the next! Kind regards!!

Feel free to visit my web site - weight loss calculator pro ana (Herbalforskolin.wordpress.com)