mr nuff

Sunday, 20 December 2015

Char kuey toew simple

Assalamulaikum :)


rasa macam expert pulak nak update entry masak masak ni. lama wei nak taip entry resepi simple mimple ni, buka tak masak tapi malas nak update tu kemain la, tapi malam ni macam seronok pulak update blog sebab boring takde nak buat ape. nak study malas padahal lagi 14 hari lagi nak final. kihkihkih.


sebelum aku bebel lebih panjang jom kita tengok resepi nak buat char kuey toew simple untuk bujang macam aku nak makan grand sikit dari telur goreng+kicap. hehe

bahan- bahan

-kuey toew
-daun kucai
-tauge (kalau makan, aku tak letak sbb tak makan)
-air
-pes char kuey toew
-udang/ kerang
-telur





tu je bahan kita perlukan. oyeahhhh... ni untuk 4 orang makan tau. pes tu satu botol boleh 13-14 kali masak. jimat. hehe

1- panaskan kuali tambah minyak masak sikit then goreng udang sekejeb hingga berubah warna then masukkan kuey toew dan daun kucai, goreng hingga koey toew lembut pastu angkat,

2- tuangkan pes char kuey toew dengan sedikit air biar hingga mendidih then masukkan kuey toew yang dah digoreng tadi ke dalam perencah, then pecahkan telur sebiji dah kacau laju laju dengan api yang besar. pastu angkat. 

3- repeat step 1&2 untuk char kuey toew yang berikutnya. setel :)



simple kan. baru keluarkan rm 5 utk udang, rm1.20 untuk kuey toew, rm0.50 untuk daun kucai dan rm8 untuk pes. boleh repeat makan banyak kali. #studentsambutseruanmenteri 

Friday, 18 December 2015

Self Review 24K bio essence gold water and secret skin kawaii collagen

Assalamualaikum:)


dah berbulan tak update blog. rasa macam dah bosan pulak. hahaha. Sebelum tutup tahun 2015 aku nak jugak la update blog yang dah terbiar ni. tetiba terasa nak review produk yang aku guna sekarang ni, memang best tak tipu. nak dijadikan cerita cuti midsem aku baru ni bulan 11 hari tu aku pergi holiday kat north sumatera. bab holiday tu nanti aku story sebab malas. haha


well balik dari holiday, berjemur berpanas semua, muka aku alahai kering pulak. dulu masalah jerawat sekarang ni kering le pulak. masalah betul kulit aku ni. dulu aku pernah story muka aku yang berjerawat kat SINI . bila dah semakin okey parut pun hilang masalah lain pulak timbul. usia bertambah kondisi kulit pun berubah ye dok.. kikiki ( baru 23 tahun kot. hiks).

by the way, untuk hilangkan masalah aku ni, aku makan secret skin kawaii collagen.(set dr halina dan set jihan) . aim utama aku bukan nak putih pun tapi nak kulit sihat dan berseri,


-aku ambik dari google je. malas nak ambik gambar sendiri.kiki-

so far aku makan baru 4 botol. rasa dia memang the best. stem cell memang bagus untuk badan kan. sejak aku makan ni aku rasa kulit aku yang berminyak tiap pagi bila bangun tidur tu dah tak berminyak, putih tu aku tak nampak kesan sangat tapi parut jerawat, pori kat kulit aku pun dan semakin baik. ohh lagi satu aku ada masalah kulit badan tona tak sekata. bila aku makan collagen ni kulit aku makin samar dan hampir nak sama dah. lagi pun aku baru makan 4 botol weh. tu pun tak habis lagi. 


lagi satu jangan silap aku tak jual produk ni, kalau korang nak beli korang search la sendiri kat instagram ok. jangan lupa alang alang buka instagram tu follow la insta aku skali. nah klik  link ni .



dah last sekali aku nak share benda baru je aku pakai tapi aku dah jatuh suka dengan produk ni. senang pakai, tak melekit dan bagus untuk kulit kering macam aku ni. aku pakai benda ni waktu pagi sebelum pegi kelas dan malam sebelum ni. untuk pengetahuan korang, aku ni paling malas make up. pergi kelas pun bedak pun tak pakai. confident je dengan diri sendiri. hehe. bukan ape aku rimas ada benda melekat kat muka aku, rasa macam terancam. hahaha


 nah ni la aku pakai, harga dalam RM78 ringgit camtu tapi kalau dengan aku sah sah la tahan berbulan sebab pemalas nak tempek banyak-banyak. aku suka sangat benda ni, ala-ala SKII la tapi tak mampu nak beli SKII noks. takkan aku nak guna duit biasiswa JPA hanya untuk SKII memang idok ler.



panjang dah aku bebel, chow dulu, sape rasa dia ada sebarang pertanyaan or ketidakpuasan hati kat aku ke boleh la email ke aku yer. cari la email aku kat tepi tu haa. ade je. insyaallah kalau aku boleh bantu aku bantu.


nah sebelum aku berhenti taip, belanja sekeping gambar tak pakai make up langsung. maaf la front camera phone aku cikai sikit. heehehe

ni gambar tempek foundation revlon + face mist body shop + lip gloss ice lips rm8 henggettt. setel 
ni aku make up sebab nak buat video projek.kikiki

opss sebelum lupa, gambar scary tahun lepas harus la update jugak. kenangan bhai, pedih kat muka pedih lagi kat hari kitee... ni muka kalau pakai camera 360 beauty pun tak jalan tau. dia punya jerawat kemain tebal.

Saturday, 20 June 2015

Air Terjun Labis, Sg Batang Bekok Johor

Assalamualaikum :)


Minggu busy belum lagi berakhir, minggu final exam dah start tapi mood jenjalan masih menebal takde rasa sebersalah. hahaha. kali ni kita pergi dekat-dekat dah la. jarak dari uthm ke air terjun ni dalam 1 jam 30 minit je tak termasuk masa berhenti makan dan lain-lain. hehehe


bila setel 3 paper first, ada gap lagi seminggu sebelum next paper so kita enjoy dlu hilangkan penat time study melepek kat library tu. 2 biji kereta dengan 9 orang. not so bad. the more the merrier ye dok.


plannye nak mandi-mandi je tapi ada pulak puak-puak tu nak buat BBQ so kite ikutkan je. sound good. bab BBQ biar diaorg setelkan and kita ppuan rilex2 je. cakap nak chill chill mesti la rilex2 takyah fikir ape-ape. :P


by the way air terjun dia memang best cuma aku tengok tempat dia macam tak komersial je. tak ramai orang dan bila tak ramai orang haruslah best macam air terjun tu kita yang punya. kikiki.



























ok tu je. bye :p

Monday, 8 June 2015

destinasi bajet Bali Indonesia part 2

Assalamualaikum :)


lama tunggu part 2. haha i know i malas lately sebab banyak kerja. demmm submission tiap minggu kuiz, test bercambah and dah dekat final exam. before aku cerita panjang aku nak suggest satu benda, if kau memang banyak duit better kau upah supir untuk bawa kau ke mana saja. aku ni kedekut kalau boleh semua nak bajet tapi buang masa sikit la kau nak cari jalan bagai nak ke satu-satu tempat. aku tengok majoriti ke bali ni upah supir. diaorang bawa kereta avanza so selesa sikit la.


tapi ni aku nak cerita cara backpacker jenis aci redah duit tak banyak. haha. cuma satu je paling important make sure kau book hotel awal-awal. jgn aci redah je sebab harga akan murah banyak dari walking cari hotel. kau masuk je AGODA ke, TRIVAGO ke atau AIRASIA GO. tapi kalau ikut aku air asia go lagi banyak yang murah dari agoda dan trivago.


ok back to topic part 2 ni aku jalan-jalan ke mana. hihihi, kali ni mcm aku ckp sebelum ni kiteorg upah pak supir dari hotel je. harga 500,000 sebabnya kiteorang nak ke ubud. plannya nak tidur di ubud tapi macam tak best je kat ubud tu. better kat kuta lagi.














lepas lepak tanah lot terus ke ubud. agak jauh jugak la. well lebih kurang 2 jam lebih nak ke ubud. as i said ubud banyak tempat best tapi lebih kepada sesiapa yang suka natural hutan. tempat dia tenang. Macam kiteorang plan nya nak tengok volcano tapi tak jadi sebab jauh sangat so decide ke tukat unda dan tegalalang.

tukat unda tu ada waterfall bertingkat. tapi aku ada some problem sikit kat tukat unda tu. orang sana semua nak minta bayar. seorang Rp25000. gila.! untuk mandi tempat umum nak minta bayar sebabnya kiteorang orang Malaysia. Shit gila rasa. spoil mood. the end tak mandi pun sebab sakit hati je. kesian pak supir bawa jauh-jauh tapi mood kiteorg out. haha






last part ke tegalalang. kat tegalalang ni ada paddy terrace. cantik. dan kalau kau nak makan boleh ke bebek tepi sawah. makanan dia memang marvelessss lah jahhhh... 2 kali aku tambah nasi. hahaha


lepas balik je ingat nak tengok barong dance tapi barong dance ni ada waktu dia. kiteorang pergi time takde persembahan. kecewa member ai nokss.

ape lagi dah takde persembahan balik hotel la cerita dia malam tu. tapiiii... mana mungkin malam duduk hotel je. rugi oii. so decide jalan-jalan pekan kuta. jalan ok jalan. bukan naik motor. kerja gila tapi tu la yang best nya. hahaha


untung tau hotel aku dekat dgn atm. senang keluar duit. tapi bank charge rm8. mahal gilaaa :'(

next day

disebabkan motor yang pihak hotel sediakan semua dah ada orang book, terpaksa jalan kaki rayau cari motor. hahaha memang gila puak ni. jauh gak la jalan tengah-tengah panas tapi yang bestnya dengan jalan la korang boleh tengok suasana sebenar bali. betul tak tipu.



guna DSLR selfie memang takleh hide langsung jerawat*sigh*

lepas 2 jam berjalan akhirnyaaaa jumpa speda motor. terus sewa untuk dua hari. penat-penat pun tetap ceria. hahaha

dah dapat motor destination pertama keeeee POTATO HEAD BEACH CLUB. very the awesome place la baq ang. kat club ni confirm memang betul-betul boleh rilex dengan suasana pantainya. private beach so memang best gila. cuma makanan kat sini korang kena hati-hati sikit sebab banyak campur rum/arak. especially kopi. mcm dekat club ni dia letak asing kopi dan arak, tapi ada setengah coffee house dia terus masukkan dalam kopi kita. so hati-hati.














ada muka yang terlebih excited tu sila abaikan. hahaha

ok lepas dah puas hilangkan penat kat potato head beach club kiteorang terus ke Pendawa beach. Pantai ni memang awesome sebab cantik gila air dia. sangat-sangat better dari nusadua. 














atas ni upacara memohon dewa laut untuk berkati perkahwinan tak silap aku. terpaksa berhenti tepi.


ok dah la. dah cukup panjang dah entry ni. nanti aku sambung kalau rajin atau mungkin tak. kikiki


#dah sebulan lebih dalam draft. bye. happy reading everyone. *bajet mcm ada org baca* hahaha