mr nuff

Saturday, 21 March 2015

Tasoh Lake Resort and Retreat

assalamualaikum :)

ade orang tanya aku, ape tempat menarik kat perlis. aku? hurmm lama gak nak fikir kat mana best. negeri orang dah terokai tapi negeri sendiri tataw. kah kah kah.

so ni salah satu tempat yang menarik kat perlis. menarik kat sini bukan yang jenis shopping complex ye adik adik.  aku ni tak suka sangat shopping complex. aku lebih suka pilih yang nature lagi best. well tasoh lake resort. nama pun lake kan mesti la ada tasik. tapi ni sebenarnya empangan timah tasoh yang salurkan air kepada separuh negeri perlis.

instant of gua kelam, taman anggur, air terjun bukit ayer, sungai batu pahat, tasik melati, ni salah satu tempat yang best jugak bawa anak buah aku jalan-jalan. kasi diaorang rilex sikit. asyik melepak kat rumah je. tak berkembang otak.


jalan nak ke sini senang je. guna arah laluan ke padang besar dan wang kelian. nampak signboard besar tasoh lake resort situ laa tempat dia.

 seronok angin kuat siap ajak main layang-layang lagi. haha



 "makcik kenapa bot ni tak jalan" hahahaha

 tanya ni ape ni. umairah balas ni laut lah makcik. tengok ade ombak. hahaha. laut pun boleh laaa




 seronok main baling-baling batu. hahaha. kanak-kanak sangat. :)



so enjoy my semester break. bawa anak buah jalan-jalan. belanja ice-cream dah. cukup lah buat budak-budak tu happy. so auntie pun happy :)

Wednesday, 18 March 2015

Cara atasi kekejangan kaki

Assalamualaikum :)


hari ni rasa nak shared sikit cara atasi kekejangan kaki. selalunya kejang kaki ni dirasai oleh ibu hamil, atlet dan tidur pada waktu malam. Sebab aku rajin nak bercerita ni sbb dah terjadi kat aku sendiri. sakit dia usah cakap lah. nak bangun dari katil pun sakit. nak turun tangga pergi kelas Ya Rabbi sakit gila. sentuh kaki sendiri pun rasa sakit.

Baru-baru ni aku aktif sikit bersukan. *cakap nak kurus kan. hahaha*. macam aku pepagi before pergi kelas aku pergi jogging 30 minit, balik mandi then pergi kelas jalan kaki. lepas tu petang aku pergi jogging/ berbasikal. Malam pulak aku pergi gym/main badminton/futsal. (tapi hari ni ngulat sikit sebab kaki kejang.huhuh)


disebabkan sakit amat sangat ni aku jumpa la doctor di Pusat Kesihatan Universiti. Banyak dia bagi advise ke aku dan cara mengatasi kekejangan otot ni. meh aku cerita..


first sekali sebelum korang buat apa-apa aktiviti pastikan korang buat regangan otot. pastikan betul-betul buat regangan supaya tak kejang kaki mcm aku ni. tapi bila dah kejang korang boleh try cara luruskan kaki then arahkan hujung kaki ke arah badan sikit - sikit. kalau ada minyak panas boleh la try sapukan.

opss sebelum tu..  meh aku bagi info sikit kenapa kekejangan otot terjadi

"Kekejangan otot berlaku akibat pengecutan otot yang tidak terkawal seterusnya menyebabkan ia tidak dapat berehat secara normal. Dalam keadaan normal, otot akan mengecut dan berehat secara sekata. Namun, tindakan otot yang mengecut secara tiba-tiba menyebabkan terjadinya kekejangan.

Terdapat pelbagai faktor yang menyebabkan kekejangan otot. Antaranya disebabkan oleh komplikasi kecederaan lama, tidak melakukan pemanasan badan sebelum bersukan, melakukan aktiviti senaman dalam tempoh yang lama sehingga menyebabkan otot letih dan kekurangan air dan garam galian atau elektrolit.

Kebiasaannya, kekejangan otot dapat dikenal pasti apabila anda berasa sakit di kawasan otot terlibat apabila ia menegang, mengeras seterusnya berasa sakit apabila disentuh. Mereka yang pernah mengalami situasi ini terpaksa berehat daripada melakukan sebarang aktiviti sementara menunggu kekejangan tersebut reda."


bagi nak mengatasi masalah kejang otot ketika bersukan ni kita digalakan minum minuman isotonik dan ambik makanan berkabohidrat macam nasi. *kau nak kurus jgn skip makan* then makan buah-buahan macam pisang. Air mineral juga perlu tau untuk elakkan tubuh kita terhidrat. 


tapi kalau semua kau dah buat tapi masih kejang jugak dipersilakan berjumpa dengan doctor. macam aku nak sentuh kaki pun sakit. terpaksa la jumpa doctor. nasib baik free. haha



ps: ada hikmah jugak kejang kaki ni. boleh duduk bilik sambil update blog dan buat assignment (positive habis. haha)

pss: doakan aku cepat kurus. hahahahaaha

Thursday, 12 March 2015

Masalah jerawat

assalamualaikum :)

tetiba hari ni nak share something dengan korang, ni bukan iklan berbayar ke ape tapi ikhlas dari hati. kehkehkeh. Sebelum ni memang ramai yang tahu aku memang ada masalah jerawat yang teruk sejak dari sekolah menegah lagi. macam-macam product aku cuba. cerita bab klinik kulit beribu dah aku rasa duit habis. sejak dua menjak ni ada la member aku tanya product yang aku gunakan untuk hilangkan jerawat dan parut jerawat. tengok pun kesian tapi aku dah merasa lama dah jerawat ni. sakit kot tapi sakit lagi hati kite ni. hadap cermin pun dah rasa malas tengok muka sendiri.


perubahan muka aku makin teruk bila aku ambik diploma. jerawat bernanah kemain. waktu tu product aku dah try : (2008-2010)

-olay total effect
-olay white radiant(pencuci & pelembab)
-a'laisya(full set)
-garnier

empat jenis product ni aku try. langsung tak bagi kesan pada muka aku. tapi waktu aku pakai product tu semua muka aku tak cukup teruk lagi. start tahun 2010 aku dah tak tahan dengan nanah dan muka jadi merah-merah. aku google la rawatan tradisional. orang cakap tradisional lagi baik dari beli product ni kan. aku admit tu tapi kadang-kandang tak sesuai jugak dengan kulit remaja.


rawatan tradisional yang aku try ialah guna kulit kayu manis dengan bedak sejuk untuk hilangkan jerawat. member aku try berkesan. mulus je muka dia. tapi bila aku try. perghhhh jahanammmm muka. sampai semua orang tegur yang jerawat aku makin lama makin teruk. sampai abang aku sendiri kutuk aku. then akak ipar aku ada cadangkan pergi je klinik kulit.


klinik kulit. hurmmm. 5 bulan pertama aku pakai kulit jadi mengelupas dan jerawat takde. memang berkesan. masuk bulan yang ke-6 licin mulus je kulit aku tanpa sebarang parut jerawat. hebat kan. harga pun hebat laa. tiap bulan dalam 60 ringgit aku habiskan untuk ubat jerawat je. student wei rm60 tu banyak jugak tau. aku teruskan pakai sampai la setahun setengah. cerita dia jadi bila aku kena buat latihan industri kat penang. nak gi ambik ubat kat klinik tu memang susah. nak pulak aku tataw dia bagi ubat ape kan. so aku berhenti la kejab dalam 6 bulan. guess what.... kulit aku teruk balik. kali ni bukan jerawat kecik-kecik tapi bengkak besar-besar yang ada nanah dalam tu. memang malu gila wei. muka terok ya rabbi.

ohhh lupa nak cerita, time aku praktikal, disebabkan nak ambik ubat klinik susah aku try pakai

-loreal paris (full set)
-STII
google

full set weh. habis beratus gak la. botol besar plak tu aku beli. last-last aku bagi ke akak aku je sebab dia memang pakai loreal paris. kesudahannya aku pergi jugak klinik kulit buat rawatan. tapi ubat yang aku duk pakai dulu dah takleh pakai sebab doctor kata dah tak sesuai dengan kulit aku. so dia tukarkan ubat baru. harga dia tiap bulan rm80. makin mahal. tapi nak cantik punya pasal aku beli jela sampai la aku semester 6. kira setahun jugak la aku pakai ubat tu.


masuk je semester 6 (jan 2013) aku dah tak pakai ubat klinik tu sebab tengah bajet duit nak buat final year project. so aku try pulak SAFI BALQIS botol colour hijau. dalam sebulan lebih aku pakai memang ok tapi ade la jugak keluar jerawat sikit-sikit. disebabkan time aku pergi ke pasaraya nak beli pencuci dan pelembab yang dah habis, ada sorang promoter ni cakap ke aku yang SAFI BALQIS WARNA BIRU tu lagi ok untuk jerawat. aku pun baca description dia tulis dengan gamat untuk jerawat. aku yang cepat terpengaruh ni beli dan pakai. dalam masa seminggu je kulit aku bertukar disaster. memang teruk gila bab*. pedih, merah, bernanah. aku pakai jugak sampai 3 minggu sebab aku ingatkan healing crisis macam selalu orang cakap. bodoh kan.!  last sekali dah tak tahan terus jumpa doctor kulit. rupa-rupanya muka aku bukan jerawat lagi dah tapi doc cakap dah jadi radang kulit,.

gambar google



dalam 5 bulan jugak nak ok balik kulit aku, tapi dah tak semulus dulu. at least nanah yang naik ke muka tu berhenti la. sebulan aku habis RM 120 disebabkan SAFI BALQIS tu.




ni la product yang doctor tu bagi aku untuk pakai dan makan. ubat dia aku tak ingat nama lah. tapi satu biji 3 hari sekali je makan. waktu aku duduk putrajaya aku cari la ubat tu area dengkil sebab nak balik perlis untuk ubat tu memang tak laa. akak farmasi tu "cakap mahal ubat ni dik. jarang orang makan untuk jerawat tapi memang ok". aku tak ingat la nama dia ubat ape. tapi serius mahal. sebiji dekat rm 8.


disebabkan mahal so aku pakai dekat 3 bulan je ubat tu. walaupun kerja tapi kos sara hidup meningkat tau. so aku decide makan doxymycin dan sapu clindamycin. berkesan la jugak. yang ni pun aku dapatkan advice dari doctor kulit ok. ingat main2 ke.. pencuci muka aku pakai SABUN BERAS. 






yang ni aku pakai agak lama la. memang berkesan dan ok sangat-sangat. kulit aku jadi licin balik dan parut jerawat makin pudar.

tapi disebabkan aku ni cepat ubah fikiran, aku pun fikir sampai bila aku nak bergantung pada ubat chemical kan. so aku stop makan ubat doxymycin. aku bertukar pulak pada yang lebih organic sikit kononnya iaitu......

VIRGIN COCONUT OIL (VCO)- TREENEA

pek lama
pek baru

honestly aku pakai vco ni memang best. makan dia buat kulit aku cantik tapi make sure korang kena minum banyak air la. dalam 3-4 liter sehari. tapi sabun dia aku tak recommended sebab buat kulit aku berjerawat balik. so kalau korang nak makan better makan yang kapsul dia aje. 


TAPIIII.................

satu je tentang VCO ni, bila dah makan takleh berhenti. aku ade baca katanya ok kalau berhenti tapi takleh drastik. entah la. tapi aku berhenti memang teruk terus muka aku. aku berhenti pun sebab time tu supplier aku duk ambik barang habis stok. so terpaksa berhenti kejab dalam 3 minggu. lagipun busy outstation time tu malas aa nak cari tempat lain. balik kerja pun da letih. bila dah teruk, aku gagahkan jugak diri cari tapi terus tanak baik dah, macam doc cakap, mungkin bacteria kat muka aku dah lali kot dengan suplement tu.


LASTTTT sekali,

aku stop VCO dan aku makan vitamin C, E dan Zinc. semua ni aku makan product BLACKMORES yang dah disahkan halal dan yang penting berkesan dan baik untuk tubuh badan bukan saje jerawat.


sorry tak de gambar blackmore zinc. lupa ambik. kikiki


pagi makan BLACKMORE ZINC selepas sarapan, malam pulak makan BLACKMORES BUFFERD C dan BLACKMORES  BIO E. tapi zinc tu aku makan tak lama sebab aku rasa makin bertambah je jerawat aku walaupun farmacy cakap healing crisis. ahhh tak sanggup aku. ohh lupa sampai sekarang aku memang makan BLACKMORES BUFFERD C dan BIO E (untuk parut jerawat). lagi satu vitamin ni bukan untuk kulit muka je tapi seluruh badan. macam-macam khasiat vitamin C ni. kalau nak tau kau google la sendiri. kang makin panjang entry ni. hehehe. dan bila jerawat naik aku dap dap kan DALACIN T.  3 hari je jerawat memang hilang. cuma harga dia mahal sikit la tapi tahan lama. ok whatttt....


sebelum aku lupa.. dalaman aku jaga, luaran pun kena jaga jugak, untuk pencuci muka dan pelembab aku pakai ORGANIC AID VITAMIN E moisturise cream, pencuci,scrub dan vitamin E oil(untuk parut). Product ni memang best, lembut je. dan macam aku cakap vitamin E ni fungsi dia memang untuk parut jerawat. 


*gambar scrub pun aku tak ambik. tapi sama je bekas dia dengan mosturise cream dia cuma dia tulis scrub*

tapi disebabkan susah nak cari product ni, so aku decide pakai SEBAMED p.H 5.5 product.  ni aku guna pencuci dan toner je sebab pencuci organic aid susah sangat nak jumpa. so conclusionnya sekarang ni aku pakai

BLACKMORES BUFFERD C                   - 120 biji X2 = Rm 120 (tahan 8 bulan)-beli time promosi
BLACKMORES BIO E                               - 60 biji = Rm 69 (tahan 2 bulan)
PENCUCI MUKA SEBAMED p.H 5.5      - Rm 24 (tahan 2 bulan)
TONER SEBAMED p.H 5.5                       - Free sekali pencuci (jimat oii.haha)
ORGANIC AID  VIT E MOSTURISE CREAM - Rm28 (tahan 4 bulan lebih)
ORGANIC AID FACIAL SCRUB (pakai seminggu 2 kali) - rm24 (tahan 6-7 bulan)
ORGANIC AID VIT E OIL                              - Rm 59.90 (tahan lama la jugak sbb dia pekat)
DALACIN T 1% (pakai bila ada jerawat je)     - Rm 70.00 (dah 8 bulan tp tak habis lagi)


so puas hati. muka pun makin ok dan tak bergantung pada ubat doctor lagi.

last skali bila nak kluar jalan -jalan aku pakai foundation dari revlon dan spray face mist dari body shop. dah setel masalah.



nahhh aku shared sikit gambar before and after aku makan blackmores. ingat nak letak dari tahun 2010-2015 on off nya jerawat aku tp macam malas aku nak cari dalam folder berlambar-lambak tu. so 2 keping ni jela yang boleh aku tunjuk. 

SEPTEMBER 2014
serebeh. pegi giant sek 18 cari barang dapur je time ni. hahaha

before. yang pakai baju biru tu aku. sememehkan nampak walaupun aku dah pakai foundation tutup jerawat tu...
.
.
.
.
.
.
.
.

JANUARY 2015

after berbulan tahan muka teruk. ni langsung tak pakai ape-ape. bedak pun tak. serius tak tipu.
*nampak la jugak parut jerawat tu tapi ok laa dari dulu.*

Thursday, 5 March 2015

Project Semester Break

Assalamualaikum

Entry pertama aku tahun 2015. Nak kata busy tak jugak sebab tengah cuti, tapi nak update blog malas oii malas. Haha. Tengok tajuk ala-ala projek memikat suami astro ria je kan. Hehe.  sebenarnya cuti sem ni aku cuti 6 minggu so takde kerja aku buat la projek. Nak kerja ayah aku tak kasi. Dia cakap cuti tu orang bagi suruh rehat tayah kerja la. ‘Dah la lepas habis diploma langsung tak rehat. Jumaat habis last exam diploma hari isnin terus kerja pastu sambung degree seminggu lagi nak masuk universiti baru berhenti kerja.... bla..bla...bla...’ panjang jugak la ayah aku bebel. Alhamdullilah la murah rezeki tak sempat menganggur.


Bila dah cuti ni masa terluang aku banyak, takde kerja lain aku merayau time petang tak pun aku pergi memancing ikan, buat resepi baru, buat kek kasi ayah aku makan. Tapi sekarang ni best sikit sebab abang aku dah kerja kat perlis so bertambah la orang kena try resepi baru aku. Haha. Paling berfaedah sangat pun teman tok aku pergi sana sini jadi driver. hehe


Ok back to the topic, di sebabkan bosan, aku tengok tanah kosong belakang rumah aku terbiar je so projek aku adalah tanam sayur. Kah..kah..kah bunyi cliche gila tapi menarik ko tau. Tiap kali aku nak masak takyah beli, ambik je belakang rumah segar dan organic. Kalau kau nak beli sayur organic kat pasar tu mahal tau baik aku tanam sendiri bebas dari bahan kimia.


Sayur aku tanam:

-kacang panjang
-bendi, kangkung
-sawi jepun
-sawi
-daun kucai
-daun selong
-daun sup
-halia
-kunyit
-kobis bulat
-kobis bunga
-carrot
-cili besar dgn cili kecik


aku gigih tau cari ulat yang makan daun ni memalam. ayah aku suruh spray racun taknak sebab nak kekalkan organic tu. hehe

Ni je aku sempat tanam. Aku tak sure aku boleh ke makan sayur banyak macam ni tapi aku suka tengok dia tumbuh menghijau. Hahahaha. Tapi satu je leceh sikit bila tanam time panas ni, kena banyak siram air. Kira tiap pagi dengan lewat petang la aku siram pokok. Nasib cuti-cuti ni takde buat kerja pape.  


Btw lupa nak cakap pokok kacang panjang dengan bendi ni dah tanam masa balik cuti mid sem tu so sekarang dah boleh makan. Tinggal ke ayah aku tolong siram kan tengok- tengok dia pasang paip getah keliling pokok tu, buka air je pastu biarkan. Haha. Malas la tu nak siram pokok lama-lama.


Sebelum aku berhenti bebel ni meh aku cerita sikit macam mana nak buat baja organic. Guna bahan kat dapur je boleh buat baja. Cara aku campur tanah, gula merah, kulit telur, kulit pisang dan air. Simpan dalam bekas tertutup selama seminggu atau dua. Lagi lama lagi banyak microbacteria lagi baik baja tu. 


kangkung yg dah dikutip utk dijual. saje cabut memalam untuk kekalkan kesegaran dia

owhh lupa nak cakap, sawi jepun, sawi, carrot , cili semuanya kena guna teknik semaian baru elok. cuma satu je sayur yang aku tanam kena spray racun... kobis bunga dengan kobis bulat. dua-dua tu aku kena spray racun sebab kobis susah utk elakan ulat/serangga makan. tapi letak sikit dah la. bukan nak buat jual pun walaupun hakikatnya ayah aku akan petik jual ke kedai makan sebab sape nak makan sayur banyak-banyak camtu. hehe



 kangkung, sawi jepun, sawi biasa dalam lingkungan (4 minggu)

 daun sup (2 minggu) - family aku suka masukkan daun sup dalam masakan sbb wangi katanya so aku tanam supaya takyah beli dan bebas racun kimia. yeeeyyyy


kobis bunga- leceh nak jaga sikit sebab kecik-kecik pun daun dah belubang sana sini.


sawi jepun. kecik je and my favorite sayur! yumyummm :) 
p/s: gambar waktu mlm sbb time ni aku tengah sengsorang cari ulat. abg aku ckp berani kau ehh malam-malam g belakang rumah. hantu muncul baru tau. kahkahkah. tapi tak takut pun asalkan pokok aku hidup sihat. hehe

semaian anak benih. ni pokok sawi

kangkung. sayur yang paling senang jaga. tabur benih then siram je hari hari bagi tanah lembab. 

daun kucai untuk buat cucur udang. yum yummm... baru tengok pokok aku dah terbayang makanan =_="

kacang bendi. pebret ayah aku. 

kacang panjang. asal nak masak je pergi kutip. fresh dan best. makan pun rasa ranggup. 


sebelum ni gigih juga la aku cari benih carrot. tapi tak jumpa. rupa-rupanya carrot org tanam guna keratan batang. cisss fail sains aku. nasib baik dpt gak ambik engineering. #ehhh. 

ohh my sawi. tak sabar nak balik midsem ni makan sayur dakuuuu.... entah2 dah habis ayah aku jual. hahahaaha,


ok tu jela nak update. boring kan. tapi biar lah, aku suka tengok daun hijau dan langit biru. so tanaman salah satu minat aku dan masa cuti semester aku tak terbuang dengan benda yang tak berfaedah. :)