mr nuff

Sunday, 20 December 2015

Char kuey toew simple

Assalamulaikum :)


rasa macam expert pulak nak update entry masak masak ni. lama wei nak taip entry resepi simple mimple ni, buka tak masak tapi malas nak update tu kemain la, tapi malam ni macam seronok pulak update blog sebab boring takde nak buat ape. nak study malas padahal lagi 14 hari lagi nak final. kihkihkih.


sebelum aku bebel lebih panjang jom kita tengok resepi nak buat char kuey toew simple untuk bujang macam aku nak makan grand sikit dari telur goreng+kicap. hehe

bahan- bahan

-kuey toew
-daun kucai
-tauge (kalau makan, aku tak letak sbb tak makan)
-air
-pes char kuey toew
-udang/ kerang
-telur





tu je bahan kita perlukan. oyeahhhh... ni untuk 4 orang makan tau. pes tu satu botol boleh 13-14 kali masak. jimat. hehe

1- panaskan kuali tambah minyak masak sikit then goreng udang sekejeb hingga berubah warna then masukkan kuey toew dan daun kucai, goreng hingga koey toew lembut pastu angkat,

2- tuangkan pes char kuey toew dengan sedikit air biar hingga mendidih then masukkan kuey toew yang dah digoreng tadi ke dalam perencah, then pecahkan telur sebiji dah kacau laju laju dengan api yang besar. pastu angkat. 

3- repeat step 1&2 untuk char kuey toew yang berikutnya. setel :)



simple kan. baru keluarkan rm 5 utk udang, rm1.20 untuk kuey toew, rm0.50 untuk daun kucai dan rm8 untuk pes. boleh repeat makan banyak kali. #studentsambutseruanmenteri 

No comments: